– Det er dumt å satse på kinesisk før vi tar vare på våre forpliktelser for samisk og nynorsk

Samisk forkjemper: Ulrika Louisa Snowdon (19) har røtter i det samiske. Nå kjemper hun for samiske rettigheter – også i hjemkommunen Vågan. Foto: Privat.

Samisk forkjemper: Ulrika Louisa Snowdon (19) har røtter i det samiske. Nå kjemper hun for samiske rettigheter – også i hjemkommunen Vågan. Foto: Privat.

Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

Ulrika Louisa Snowdon (19) reagerer sterkt på at rektor Hugo Bjørnstad ved Aust-Lofoten videregående skole har tatt initiativ til å få kinesisk inn som fag ved skolen. Bjørnstad gjør dette som en følge av at Lofoten trolig blir et stadig mer aktuelt reiselivsmål for kinesere, i tillegg til at det er ventet at Kina –med nærmere en fjerdedel av verdens befolkning – skal bli enda mer aktuell som næringslivspartner i fremtida.

Ulrika Louisa synes dette er smart tenkt og har forståelse for at Lofoten/Lofuohtta skal bli bedre rustet som vertskap for den nye turiststrømmen.

– Likevel må vi ha fokus på det vi ikke har fulgt opp. I Stortinget har de politiske partiene samiske saker i sine program. De sier de vil løfte det samiske, men gjør det bare ikke. I et slikt bilde ligger selvsagt innføringen av samiske steds- og veiskilt, sier hun.

Ulrika Louisa gikk de seks første skoleårene i Svolvær/Suolovarri, før hun fortsatte i Kabelvåg. Etter videregående dro hun til Bodø, hvor hun ville utvikle sin horisont med bedre samiske kunnskaper – med røtter tilbake til oldefar og tippoldefar på morsiden. Imidlertid møtte hun en vegg, der det ble henvist til hvor små prosenter eller brøkdeler som hadde samisk som språk.

Hva gjorde du da?

– Jeg dro til Kautokeino hvor jeg nå går på samisk videregående- og reindriftsskole. Jeg er i ferd med å lære språket, og vil ha det som grunnlag når jeg etter hvert skal finne meg noe å gjøre i næringslivet.

Hvor dypt stikker dette?

– Veldig dypt, siden jeg ikke vil fornekte mine røtter. Jeg prøver å føre min kamp videre gjennom Arbeiderpartiet, som har en bra samisk politikk. Men det er ikke tilfelle i Vågan, sier Ulrika Louisa som har røtter fra Kvænangen på morsiden.

Artikkeltags