Advarer mot app: – Man blir både lei seg, redd og frustrert

MELDINGER: Dette er noen av meldingene den 14 år gamle gutten har motatt på den anonyme appen Yolo.

MELDINGER: Dette er noen av meldingene den 14 år gamle gutten har motatt på den anonyme appen Yolo. Foto:

En forelder fra Lofoten reagerer på appen «Yolo», etter at hennes 14 år gamle sønn fikk flere sjikanerende meldinger tilsendt på appen. Hun ber foreldre om å bli bevisst på hvordan en slik app kan fungere.

DEL

Med appen «Yolo» kan man sende anonyme meldinger på Snapchat.

Ideen bak appen er at man skal få ærlige tilbakemeldinger fra andre. Altså, at personer kan sende meldinger til en person, hvor man kan si det man mener om personen, helt anonymt. Det er kun via Snapchat, at man kan koble opp tilleggsappen«Yolo».

Problemet her er at det blir enklere å sende meldinger av upassende, trakasserende eller sjikanerende karakter, uten at man blir ansvarlig for det.

– Hva skal man tenke?

En mor i Lofoten ble onsdag forskrekket, da hennes 14 år gamle sønn viste fram meldinger han har fått fra diverse personer på appen. Flere av meldingene brukte av en eller annen grunn homofili som et skjellsord, samtidig som en av avsenderne oppfordret gutten til å ta sitt eget liv.

– Hva skal man tenke? Man blir både lei seg, redd, frustrert og alt mulig rart, sier moren.

Kontaktet politiet

Moren forteller at hun tok kontakt med politiet torsdag formiddag.

– Jeg ønsket å høre hvordan jeg skulle forholde meg til det. Jeg fikk til svar, at siden det er anonymt, så kan det bli vanskelig når det kommer til anmeldelse. Jeg ble oppfordret til å dele bilde på Facebook, slik at flere foreldre var klar over appen. Jeg spurte om de hadde mulighet til å komme på skolen, for å forklare at dette ikke er greit. Det skulle de ta opp internt, sier moren.

Hun er ikke i tvil om hva hun selv mener foreldre bør gjøre.

– Jeg oppfordrer foreldre til å be barna slette denne appen. Det er ikke noe de trenger å ha, når det er anonymt. Det er bare å gi de en arena som de er dømt til å mislykkes på. Når det er anonymt er det lettere å sende stygge meldinger til hverandre. Det er ingen som skriver dette med navn, det er kun anonymt, sier moren.

Tror gjerne alt er i beste mening

Moren hadde selv aldri hørt om appen, før sønnen viste henne meldingene onsdag. Hun vet heller ikke hvor lenge han har hatt den, eller hvor populær den er blant sønnens omgangskrets.

– Etter å ha sett det stygge som ble skrevet, fikk han beskjed om å slette den, sier hun og fortsetter.

– Det jeg håper skjer videre er at dette når ut til så mange som mulig. Foreldre må bli bevisst på hva slags apper barna har på telefonen. Så må man ikke kvie seg for å prate med barna om slike ting. Jeg tror vi er kommet dit hvor vi er blitt litt naiv, og tror gjerne at alt er i beste mening. Men det er det ikke, sier hun.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken