Gå til sidens hovedinnhold

– Sjarker bidrar til sesongarbeidsplasser for rumenere og bulgarere

Artikkelen er over 2 år gammel

Flertallet på fylkestinget sier nei til strukturering under 11 meter. Frp mener sjarkflåten er mindre viktig langs kysten enn den større kystflåten.

Ikke uventet avviser flertallet, Ap, Sp, SV, Rødt, Venstre, KrF og Miljøpartiet De Grønne å slå sammen kvoter i fiskeflåten under 11 meter. Fiskeriminister Per Sandberg lanserer i høringsnotatet «Sjarkfiskeflåtens rammebetingelser i et framtidsrettet kvotesystem» fire modeller som alle inneholder elementer av strukturering, som er å åpne for at sjarkfiskere kan kjøpe seg flere kvoter på en båt.

– Det som overrasker er at fiskeriministeren henter ut ett element blant alle forslagene i Eidesen-utvalgets rapport som han kjører fram, før forslagene fra utvalget er behandlet i Stortinget. Sandberg lanserer heller ingen alternativer til strukturering, sa Aps gruppeleder Bjørnar Skjæran.

Flertallet mener strukturering vil svekke rekruttering gjennom at det blir dyrere å kjøpe seg inn i fisket, samt at kystsamfunn kan oppleve at store deler av flåten forsvinner. I Lofoten er 390 av 556 registrerte fiskebåter under 11 meter, i Nordland 1151 av 1505 båter.

– Høringsnotatet sier ingenting om viktigheten sjarkflåten har for rekruttering til fiskeriene. I Nordland var førstehåndsverdien av fisk fra sjarkflåten 316 millioner kroner, som er 39,4 prosent av totalverdien. 34 prosent av sjarkflåten i Norge befinner seg i Nordland. Det er en svært viktig flåte, framholdt Marius Meisfjord Jøsevold (SV).

- Ikke svært viktig

Den beskrivelsen av sjarkflåten var ikke Dagfinn Olsen (Frp) med på. Olsen mener struktureringen i flåten over 11 meter har styrket den norske fiskeflåten totalt sett.

– Sjarkflåten er viktig, men ikke svært viktig. Det er den større kystflåten som er svært viktig. De fisker hele året, og går lange avstander for å hente fisk som leveres ved lokale anlegg. Denne flåten skaper og opprettholder arbeidsplasser. Strukturering har bidratt til at gode tier for norsk fiskerinæring, mente Olsen.

Han mener sjarkflåtens rolle er knyttet til sesongfiskerier.

– De bidrar spesielt under Lofotfisket der store volum leveres på kort tid. Noen sjarkfiskere begrenser seg til vinterfisket, andre drar til Finnmarkskysten om våren. De større kystfiskebåtene bringer volum på land hele året. Derfor er de viktigst for å skape helårsarbeidsplasser, ikke bare sesongarbeidsplasser for rumenere og bulgarere, sa Frps gruppeleder.

Han mener partifelle Per Sandbergs modeller følger en allerede etablert praksis.

– Det er for lengst åpnet for at to fiskere kan samfiske sine kvoter på en båt. Det er en skjult strukturering. Modellene til Sandberg vil ruste båter under 11 meter til ikke fullt så gode tider i fiskeriene som i dag, mente Olsen.

Les også:

Stor motstand mot strukturering av sjarkflåten


Kommentarer til denne saken