Går til droneangrep mot avfall

Clean Up Lofoten har tatt droner i bruk i kampen mot avfall

Clean Up Lofoten har tatt droner i bruk i kampen mot avfall

Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

Clean Up Lofoten har tatt i bruk et nytt og effektivt våpen i kampen mot forsøpling langs kysten i Lofoten.

En drone er en fjernstyrt og ubemannet farkost, som kan brukes til mange ulike formål, som for eksempel fotografering - eller kartlegging av avfall!

- Kartlegging er et interessant stykke arbeid. Og når man kan fly drone i tillegg, så begynner dette å bli skikkelig gøy. Et «kinderegg», med teknologi, frisk luft og en god miljøgjerning, skriver Monica Kleffelgård Hartviksen på Clean Up Lofoten sine nettsider.

Hartviksen er prosjektleder for Clean Up Lofoten, som eies av Lofoten Avfallsselskap og Lofotrådet.

Hun håper at flere målgrupper nå vil åpne øynene for å kartlegge avfall i Lofoten og bidra til å ta vare på miljøet.

- Med forbehold om at det igjen blir vindstille og oppholdsvær, så er det noe vi faktisk kan anbefale andre aktører i arbeidet med å få en ren kyst! Et absolutt bra hjelpemiddel når du har rekkevidde og batteritid, og dermed et godt supplement til bruk av«apostlenes hester» selv om det ikke gir riktig like mye trim, skriver hun.

Fordelene ved bruk av droner er blant annet at man kommer til på plasser hvor det er vanskelig å ferdes, i tillegg til at det går raskere.

Clean Up Lofoten har foreløpig fem kartleggere som har levert informasjon om hvor avfall reker i land, ved hjelp av droner.

- Det gir også en god oversikt over hva som kreves av frivillige for å få ryddet opp, og for å få avfallet transporter bort.

Så langt er det avdekt mye avfall i blant annet Stokkvika og Mulstøa på Moskenesøya, ved moloen på Ballstad, i Steinfjorden, fra Unstad og ut mot Kleivneset, og i Vik i Vågan.

- Vi har også avdekket en del gjenstander som det kreves større redskap for å få fjernet. Eksempelvis en svær bøye. Husk at det er bare deler av Lofoten som er kartlagt så langt, og stedene som er nevnt ovenfor ligger på en av strekningene som er kartlagt.

Hun oppfordrer de som har lyst til å rydde - men ikke vet hvor - om å ta kontakt for å få tips om steder hvor det behøves dugnadsarbeid.

- Enten dere er noen få, eller en hel gjeng. Det er selvsagt mange andre steder som også må ryddes, og vi håper derfor at innsatsen blir like stor neste år.

Monica Kleffelgård Hartviksen.

Monica Kleffelgård Hartviksen.

Artikkeltags