Ett år med friluftsliv

Folkehelsekoordinator i Vestvågøy, Hans Kristian Dolmen.

Folkehelsekoordinator i Vestvågøy, Hans Kristian Dolmen. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Tirsdag går startskuddet for et aktivt friluftslivets år i hele Norge. I oppstarten står hele Lofoten startklar og arrangerer bålkos, overnattinger og aktivitetsturer.

DEL

Lofoten: Tirsdag 13. januar er starten for Friluftslivets år, som vil markeres i alle lofotkommunene. I Vågan blir det for eksempel bål på Torget, i Flakstad kveldsmattur i alle bygder, på Værøy bålkos i plantefeltet og i Vestvågøy fellesovernatting på Hagskaret.
Kronprins Haakon er Friluftslivets års høye beskytter, som er en del av klima- og miljødepartementets strategi for å få flere til å være ute i naturen. Friluftslivets år har tidligere vært arrangert i 1993 og 2005. Målgrupper er barn, unge og barnefamilier, og det er et mål at hele befolkningen skal nås.

Friluftsrådet leder an

I Lofoten trekker Karianne Steen i Lofoten friluftsråd i trådene for markeringen, i samarbeid med lag og foreninger. Hun hadde før jul planleggingsmøte med alle lofotkommuner.
– Det skjer masse bra i Lofoten hele tiden, vi bor i en aktiv region med mange flinke lag og foreninger. Utfordringen er å få det synliggjort, og å få gjort aktiviteter på tvers over kommunegrensene, sier Steen.
Året skal gi de allerede eksisterende og eventuelt nye friluftsaktivitetene en visningsarena – og blest. Det fins mange gode tiltak i øyriket som får ut folk på tur, som for eksempel familieturlaget «Kakaobartan» i Flakstad som allerede er klar med sitt turprogram i 2015. Eller Svolvær sanitetsforening som har vært med i kampanjen «Gå med meg» en stund, et lavterskeltilbud for å ta med en venn på tur.
Ved å legge ut sine arrangementer på den nasjonale kalenderen på siden til Friluftslivets år, vil man markedsføre egen aktiviteter og få synliggjort bredden i Norge. Der kan man søke på «Lofoten» for å inspirere til aktiviteter på tvers av de ulike lofotkommunene.
– Det er viktig at den blir brukt, og den skal favne både stort og smått, sier Steen.
Lofoten friluftsråd har søkt om midler til å kunne dekke mat og transport til noen av arrangementene som er planlagt.

Legg ut bilder!

Er du ute på tur og vil dele dine bilder fra turen med flere, kan du laste opp bildet i Lofotpostens bildealbum for friluftsbilder.
Du kan laste opp bilder direkte i albumet fra pc eller mobil, eller ved å bruke #Lpfriluft på Instagram.

(Artikkelen fortsetter under bildene)

Vågan

13. januar blir det bålkos og aktivitetsløype på Torget i Svolvær, som er et samarbeid mellom folkehelsekoordinatoren, folkehelsesentralen og Lofoten friluftsråd.
– Det blir også tale av ordføreren, som jeg regner med kommer med granbar i håret. Eivind Holst skal overnatte ute i friluft natt til tirsdag, forteller Karianne Steen, og hun håper flest mulig barnehager og skoleklasser tar seg turen til torget for å være med.
I tillegg vil biblioteket holde åpent med en friluftsutstilling.

Vestvågøy

– Vi har tenkt å sette opp en lavvo og telt oppe på Hagskaret til overnatting natt til onsdag 14. januar, sier Sigfús Kristmannsson i Lofoten turlag
Alle som ønsker å delta er velkommen, og det skal være særdeles sterk vind for å avlyses. At det er meldt opp mot syv minusgrader er for eksempel ikke et problem for avviklingen:
– Vi skal tåle litt, og det blir ovn i lavvoen og bål. Ha med gode soveposer og liggeunderlag, oppfordrer turlagslederen.
Også på biblioteket på Leknes markeres åpningen.
– Vi vil ha en utstilling av bøker om friluftsliv, sier Therese Krogh Juland.

Flakstad

I Flakstad kommune blir det tirsdag kveldsmat-turer i alle bygder på tirsdagen. Spesielt barn og ungdom med foreldre oppfordres til å ta med seg kveldsmat og et par vedkubber på turene fra Fredvang, Nusfjord, Sund, Ramberg, Skjelfjord og Napp.

Moskenes

I Moskenes kommune har speiderne planlagt åpningen og markeringen av friluftslivets år på tirsdagen. Her vil det gås tur til Appelsinsteinen, der det vil fyres opp bål til middagsgrilling. Målet er at flest mulig skal komme, ikke bare foreldrene til speiderne.

Værøy

Markeringen avvikles på Værøy 14. januar. Det blir aktivitetsløype, bålkos ved plantefeltet og lyktetur fra Rømdalen og opp på Heia.

– Alt håp er ute

Folkehelsekoordinator Hans Kristian Dolmen i Vestvågøy kommune låner slagordet fra Salten friluftsråd «Hvorfor sitte inne, når alt håp er ute» for å få flere vestvågøyværinger ut i naturen i Friluftslivets år.

Friluftslivets år 2015 vil markeres i Vestvågøy, som i de fleste andre kommuner i landet.
– Vi vil blant annet arrangere noe større i juni, dit vi vil invitere lag og foreninger som har friluftstilbud, sier Hans Kristian Dolmen.
For å få flere ut vil han og Anja Meland Rød i kommuneadministrasjonen lage en presentasjon og formidlingsplan og sette opp i rådhuset for alle friluftsarrangementer i kommunen.
I tillegg vil de lage en stand om de fire årstidene på Lofotsenteret.
– Det vil også være naturlig at kommunen er representert på ulike arrangementer med friluftsfokus i løpet av året, sier Dolmen, og oppfordrer lag og foreninger med planer om å ta kontakt.
Vestvågøy kommune er i gang med å kartlegge friluftsområder og en sti- og løypeplan. De er også med i et skilt- og merkeprosjekt. Det blir blant annet snart lagd turkort og merket turvei mellom Leknes sentrum og Borgatoppen for å få flere ut i nærmiljøet der.
– Friluftsliv og folkehelse henger tydelig sammen, sier Dolmen.

Artikkeltags