Tromsø: Det nye ambulansehelikopteret til Hålogaland, får som Lofotposten har skrevet tidligere, base på Evenes.
1. mai er helikopteret i drift.
– Vi har flere firmaer inne for å oppdatere lokalene, slik at vi fra 1. mai kan bo og jobbe der 24/7. Vi er i god rute og planlegger en offisiell markering 30. april, forteller daglig leder i Luftambulansetjenesten ANS, Øyvind Juell.
Basen er lokalisert i forsvarets anlegg ved Harstad/ Narvik lufthavn på Evenes.

Leger til sykehusene

Helikopteret skal betjene Lofoten, Vesterålen, Ofoten og Sør-Troms.
I tillegg til pilot og redningsmann, skal det også være en anestesilege om bord. Legene vil være fast ansatt av helseforetakene, på sykehusene på Gravdal, Stokmarknes, Harstad og i Narvik.
– Vi har behov for åtte leger, og vi tenker at halvparten er i Narvik og Harstad – og halvparten på Stokmarknes og Gravdal. Vi er i en prosess med å rekruttere og vi har fått leger til Narvik og Harstad. Vi har ikke kommet helt i mål med Stokmarknes og Gravdal, forteller Nina Hesselberg, styringsgruppeleder for rekrutteringen, som gjøres av UNN i samarbeid med Nordlandssykehuset. Dette på oppdrag fra Helse Nord.

Trenger litt mer tid

Hesselberg mener de vil komme i mål med alle ansettelsene.
– Det er nok litt vanskeligere på Gravdal og på Stokmarknes, fordi ingen av disse sykehusene har faste anestesileger i dag. Men ellers har begge sykehusene gode, stabile ansatte – og vi har fått søkere. Slik at vi tror bare at vi trenger litt mer tid, sier hun.
Tanken bak denne organiseringen, er å styrke de lokale sykehusene som lenge har slitt med å få tak i fast ansatte leger.
Uansett vil helikopteret være i drift fra 1. mai.
– I en overgangsfase kan det være at vi supplerer basen med leger fra Bodø og Tromsø, sier hun.
Hesselberg er fornøyd med framdriften.

– Vi tror dette blir veldig bra og vi er i ruten fra medisinsk side. Og kvalifiserte leger fra landsdelen skal det bli. Basen skal bli en ressursbase som kommer hele området til gode, sier hun.