Svolvær gikk til topps i konkurransen «Full fræs»

Jubel: Svolvær gikk til topps og slapp jubelen løs. Bak fra venstre: Mikael Gulliksen, Nora Borchgrevink og Sofie Taraldsen. Foran fra venstre: Pernille Kristoffersen, Sander Pedersen og Simon Hansen.Alle foto: Kristian Rothli

Jubel: Svolvær gikk til topps og slapp jubelen løs. Bak fra venstre: Mikael Gulliksen, Nora Borchgrevink og Sofie Taraldsen. Foran fra venstre: Pernille Kristoffersen, Sander Pedersen og Simon Hansen.Alle foto: Kristian Rothli Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Tirsdag kjempet ni lag fra tre ungdomsskoler i Lofoten i friluftslivskonkurransen «Full Fræs». En av oppgavene var å kløyve sukkerbit med øks.

DEL

Elever fra Sørvågen, Henningsvær og Svolvær skole var samlet ved Lofoten Folkehøgskole i Kabelvåg for å konkurrere om en plass i fylkesfinalen. Prosjektets formål er å gjøre ungdomsskoleelever mer bevist på friluftsliv.

Friluftsliv i nye former

– Vi ser at det jobbes veldig godt med friluftsliv i barneskolene, mens det faller litt ut i ungdomsskolen. Vi forsøker å sette det inn i nye former som gjør det interessant for ungdomsskoleelevene. Det er vårt mål, sier prosjektleder Bjørn Godal.

Konkurransen er mellom alle skolene i Nordland, og til slutt skal ett lag fra hver region kjempe i fylkesfinalen ved Knut Hamsun videregående skole på Hamarøy.

Blant oppgavene elevene fikk bryne seg på var å sette sammen et stormkjøkken for å koke opp vann, kløyve sukkerbit med øks, legge støttebandasjer på hverandre, blindebukk, teorispørsmål og knyting av knuter.

– Her har det vært en fantastisk stå-på-vilje blant elevene, så det har vært veldig morsomt å være her, smiler Godal.

I Nordland har interessen for prosjektet vært stor, med 1200 påmeldte elever.

– Det er vi veldig godt fornøyd med, men det varierer veldig fra region til region, understreker Godal.

Sukkerbit med øks?: Å kløyve sukkerbit med øks var kanskje ikke så enkelt som det så ut som.

Sukkerbit med øks?: Å kløyve sukkerbit med øks var kanskje ikke så enkelt som det så ut som.

Svolvær til topps

I Kabelvåg lot han seg imponere av lagenes kunnskap og samarbeidsevne.

– Jeg er helt imponert! Det er bra at lærerne er med, for det er alltid forskjellige typer elever, men de har funket utrolig bra og vært veldig ivrige. De får poeng for godt samarbeid og kreativitet også, så det er viktig. Men det er ikke vanskelig å se at konkurranseinstinktet kom fram, det er helt tydelig.

I tillegg til en plass i fylkesfinalen ville skolen som gikk til topps også motta 3.000 kroner øremerket turutstyr. I fylkesfinalen er premien tilsvarende 7.000 kroner.

Etter å ha kjempet i drøye tre timer skulle det summeres opp, og etter en nervepirrende ventepause kunne 10. klasse fra Svolvær slippe jubelen løs. De er klare for fylkesfinalen på Hamarøy i oktober.

Saging: Å sage en pinne opp i mange biter raskest mulig var også en av utfordringene.

Saging: Å sage en pinne opp i mange biter raskest mulig var også en av utfordringene.

Artikkeltags