Gå til sidens hovedinnhold

Har fyrt opp bakerovnen etter at den har stått ubrukt i 75 år

Artikkelen er over 5 år gammel

9. april 1940 stengte baker Arne Johansen bakerovnen i Nusfjord. 10. april 2015 brant det igjen i bakerovnen.


Bakeriet i Nusfjord var en viktig del da det ærverdige fiskeværet var på det mest aktive. Ved krigsutbruddet i 1940 var det Arne Johansen som var baker. Da krigen brøt ut stengte han ovnen og forlot Nusfjord. Siden da har det ikke vært aktivitet i bakeriet. Den store steinovnen sto til nedfalls.

Bakeridrøm

Våren 2013 kjøpte Jim og Veronica Olaisen det gamle bakeriet.
- Vi hadde en drøm om å få restaurert den gamle steinovnen og etablere et lite bakeriutsalg med egenproduserte varer, sier Veronica som tar imot inne i bakeriet der alt er klart for å tenne i ovnen som nå er restaurert.
Det er murer og ovnsbygger Viggo Ballo fra Levanger som har gjort arbeidet.
- Det er et stort prosjekt. Vi har delt prosjektet inn i tre trinn. Totalt har vi brukt 18 dager på arbeidet med å få ovnen i stand. Det som kunne gjenbrukes av stein har vi gjenbrukt. Ellers har vi brukt leirmørtel slik de gjorde før. Sement er ikke brukt og det duger heller ikke i en slik ovn. slår ovnsbyggeren fast.

En av Norges største

Viggo forteller at dette er den fjerde ovnen han har bygget opp i Salten/Lofoten.
– Denne er den største. Inni er den hele 7,3 kvadratmeter og er nok trolig en av de største i sitt slag i Norge, forteller ovnsbyggeren.

To ganger Arne

Han har hatt god hjelp av Veronica sin far under arbeidet.
– Det er en viss symbolikk i dette. Den siste bakeren som var her het Arne Johansen, og det samme gjør pappa. Uten innsatsen til pappa og mamma hadde vi aldri klart å få dette til, slår Veronica fast.
- Jeg tror aldri jeg har hatt en så dyktig håndlanger som Arne. Han kan det meste og har ikke sett mørkt på en eneste ting, skryter Viggo.
- Dette har vært et kjempeartig prosjekt og jeg har storkost meg med denne jobben som er perfekt for en pensjonist. Det er jo også litt artig at den siste bakeren het det samme som jeg gjør, kommer det fra Arne.
Viggo begynner å legge ved inn i ovnen og spenningen stiger i rommet. Vil ovnen fungere?

Fungerte perfekt

I det flammene stiger opp inne i ovnen så kommer smilene fram hos de tre i bakeriet.
– Dette ser helt perfekt ut. Ingen tvil om at dette vil fungere, slår Viggo fast.
– Dette er stort, tenk at vi fikk varme i ovnen igjen. Virkelig artig, kommer det fra Veronica som titter bort på faren som har satt seg på en stol og bare kikker på flammene og smiler.
- Jeg ble helt grepet av dette. Jeg tenker på den jobben vi har gjort og at det er 75 år siden sist det brant her, kommer det stille fra Arne Johansen.
Det tar tre til fire dager å få varme i ovnen.
– Det er mye som skal varmes opp, men å vedlikeholde varmen er mye lettere, slår Ballo fast.

Mye gjenstår

Veronica Olaisen er klar på at det fortsatt gjenstår mye jobb.
– Det er fortsatt svært mye som skal gjøres med bygget innvendig. Vi skal ha kjøkken, produksjonslokale og utsalg. I andre etasje er planen å innrede det slik at vi kan bruke det som kurslokale. Der kan folk få komme å lære bruk av steinovnen, men det er litt fram i tid, sier Veronica.

Usikker på åpning

Når det begynner å lukte fersk bakst i Nusfjord er ikke klart.
– Vi håper å være i gang i sommer, men det som er klart er at vi åpner ikke før vi er klare. Når vi åpner skal vi være sikre på at de produktene vi leverer skal være av god kvalitet og vi skal ha kapasitet til å levere varer hele dagen. Jeg skal være her, men erfaringer fra andre plasser viser at det bør være minst fire bakere for å bake nok varer, forteller Veronica som ikke har vareutvalget helt klart.
– Det blir kanelsnurrer, men utover det vet jeg ikke helt enda. Når vi blir innkjørt så blir vi å prøve forskjellige varianter, blant annet med surdeig, forteller hun.
- Det blir en del prøving å feiling. Det er ikke bare å skru ned temperaturen slik det er på en moderne ovn. Andre har fått det til og da skal vi også få det til, slår hun fast.
Veronica vil ikke ut med hvor mye penger hun og mannen har investert i bakeriet.
– Vi har brukt en del egenkapital, men har også få støtte fra kulturminnefondet. Vi vil også søke flere andre steder etter støtte. Vi synes det er viktig å ta vare på slike ting som er en viktig del av kystkulturen. Vi tror også bakeriet blir en nyttig tilvekst til Nusfjord., forteller Veronica mens vi hører sprakingen fra veden som brenner inne i ovnen.

- Kanelsnurr til pappa

– Hør den fine lyden. Det er så flott. Nå gleder jeg meg virkelig til den dagen jeg kan ta i bruk ovnen, sier Veronica.
– Den første kanelsnurren skal jeg ha, kommer det fleipende fra pappa Arne.
- Den kan jeg love deg at du skal få. Den siste som bakte i ovnen var Arne Johansen og da skal sannelig Arne Johansen også få smake på den første baksten på over 75 år, avslutter en glad Veronica Olaisen.
Navnet på bakeriet er ikke klart, men Hansines bakeri eller Bakeriet i Nusfjord er blant de heteste kandidatene kan Veronica røpe.

Kommentarer til denne saken