Gå til sidens hovedinnhold

– Vi er et ukjent antall kvalmotstandere som er i Lofoten nå

Artikkelen er over 4 år gammel

– Vi ønsker å markere at vi er mot kvalfangst. Dette er pattedyr som lever i flokk og har følelser, og vi er mot drepingen av hokval med fostre.

Per Ola Reymert Skjæraasen og tyske Tobias Lenz sier at de markerer motstand mot kommersiell kvalfangst nettopp i Lofoten fordi dette er en av tre regioner i verden med størst aktivitet innenfor kommersiell kvalfangst.

– Vi er et ukjent antall kvalmotstandere som er i Lofoten nå, og vi har markert oss ved å heise banneret vårt på både Reine, Ure, Leknes, Ballstad, og i Svolvær flere steder.

Les også: Aksjonister observert i Lofoten: - På sin Facebook-side gjør de det klart på dårlig norsk at tar kvalfangerne en kval, så skal de ta fangerne

– Vi ønsker å fortelle at kvalene er flokkdyr med en sosial legning, og at de føler smerte, frykt og savn – kanskje på lik linje med oss mennesker når kjære dør.

– Vi har dokumentert at norske kvalskuter fangster med avslått AIS. De 999 kvalene som fangstes er egentlig naturens ofre.

– Samt at 80 prosent av alle kvalene som fangstes er hokval som har svangre småhval i buken når de drepes, sier de to motstanderne mot kvalfangsten.

– På Facebook er det postet et innslag: «Når kvalfangerne tar en kval, skal vi ta en kvalfanger?» Er dere voldelige?

– Nei, dette er ikke noe vi står for. Verken vold eller trusler, sier de to bestemt.

– Vi tilhører International Mammal Conservation Society, som er en verdensomspennende organisasjon mot kvalfangst. Og de som er i Lofoten nå er den tyske delen av IMMCS, og noen norske medlemmer, sier Per Ola Reymert Skjæraasen til Lofotposten.

De to sier at kvalen har sin naturlige plass i økosystemet, og at avføring fra kval er næring for andre organismer, som igjen skaper eksistens for stadig større fiskemengder i havene.

– Kvalen spiser fisk og rødåte, ja. Men den positive effekten av kvalene overgår langt det man selv fortærer av biomasse i verdenshavene. Derfor må kvalbestandene beskyttes for framtidige generasjoner, sier det to.

IMMCS protesterte utenfor kystvaktskipet K/V «Andenes» ved kai i Svolvær, kun for å markere at det er motstand mot kvalfangst, og at man ber norsk Kystvakt passe på ressursene. IMMCS skal forsette bannervisningen ei stund til.

Kommentarer til denne saken