Hentet store mengder søppel

Viktig oppgave: Mannskapet på KV Heimdal losser søppel de har hentet fra strender i Lofoten.Begge Foto: LAS

Viktig oppgave: Mannskapet på KV Heimdal losser søppel de har hentet fra strender i Lofoten.Begge Foto: LAS Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Kystvakten hentet og leverte denne uken søppel som ble plukket under strandryddeuka.

DEL

I mai ble det igjen arrangert en storstilt opprydningsaksjon langs strendene i Lofoten.

Dette prosjektet har foregått over flere år nå, som et samarbeid mellom kommunene Moskenes, Flakstad, Vestvågøy og Vågan, sammen med Lofoten Avfallsselskap (LAS).

For første gang har Kystvakten med KV Heimdal bistått i Lofoten med å frakte søppel fra mer utilgjengelige steder. I første omgang har de hentet søppel fra Breivika vest for Ørsnes og i Ytre Skjelfjord hvor Ann-Karin Burås har ryddet. Senere skal de hente søppel på tre steder til i Lofoten.

– Det er kjempeviktig at vi har fått hjelp av dem. Mange steder søppelet har blitt samlet på er svært utilgjengelige. De brukte en hel dag bare på disse to stedene, med tolv mann i arbeid. Totalt hentet de med seg 2110 kilo med søppel, sier Monica Kleffelgård Hartviksen i LAS.

Les også: Vil rydde marint avfall i Lofoten

Tradisjon

Søppelet som ble hentet i Breivika var det elvene ved Ørsnes skole som hadde plukket. Å rydde søppel lang strandlinjene fra Ørsnes og vestover har blitt en tradisjon ved skolen.

– Strandlinjene bør absolutt være rene og det vil vi hjelpe til med. Da det ble bekreftet at Kystvakten kunne hente søppel, ryddet elevene for første gang i Breivika i år. Her var det veldig mye søppel, forteller Lillian Ebba Nøren ved Ørsnes skole.

Les også: – Vi må nå hver lofoting

– Viktig oppgave

Fra Ørsnes skole var det 52 elver fra 1. til 9. klasse som var med på oppryddingen. I tillegg til en dunk med spillolje fylte elevene totalt syv 1000 literssekker og flere vanlige søppelsekker i Breivika.

–Noen syns selvsagt det er litt dumt at de må plukke opp etter andre, men alle sammen er enig i at det er et bra tiltak. Å holde naturen ren er en veldig viktig oppgave, konstaterer Nøren.

LAS kan de fortelle at flasker er det som går igjen blant søppelet, samtidig som funn av snusbokser stiger, mens det blir færre plastposer.

Les også: Flinke gutter

Artikkeltags