Hyppigere konflikter mellom droner og fly i Norge

Oslo  20140703.
En kameradrone, et fjernstyrt helikopter med seks rotorer og påmontert fjernstyrt kamera, i lufta over Sinsen i Oslo.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Oslo 20140703. En kameradrone, et fjernstyrt helikopter med seks rotorer og påmontert fjernstyrt kamera, i lufta over Sinsen i Oslo. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel
DEL

Dronenes inntog i norsk luftrom har ført til en mangedobling av konflikter mellom fly og de ubemannede fartøyene. Luftfartstilsynet og Avinor er bekymret over utviklingen.

Siden 2011 er det meldt om 15 ulykker og 23 hendelser med droner, skriver VG. To av disse inntraff i 2011, mens det hittil i år er rapportert om 18 ulykker og hendelser.

LES OGSÅ: Se turen opp på Svolværgeita i fugleperspektiv

– Økningen må ses i sammenheng med at stadig flere skaffer seg droner, sier senior kommunikasjonsrådgiver Marit Kvarum i Luftfartstilsynet.

Hittil er det ikke meldt om personskader, men et sammenstøt i luften kan få dødelig utgang. Sakene som er rapportert, dreier seg blant annet om tekniske forhold, nærpassering og konflikt med andre fly, tap av kontroll og fuglekollisjoner.

– Dette har også vært årsaken til mange av ulykkene i den bemannede luftfarten, så på en måte gjentar historien seg, sier Eirik Svare i tilsynet.

Avinor er bekymret for utviklingen og sier de vil politianmelde enhver hendelse som utgjør en fare for flysikkerheten.

Organisasjonen for ubemannede luftfartøy i Norge, UAS Norway, anslår at det er solgt rundt 20.000 droner i Norge.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken