Mange minner

Snart 98 år gamle Alf Johansen fra Flakstad får regjeringens minnemedalje for sin innsats under andre verdenskrig og kampene rundt Narvik. Foto: Lise Fagerbakk

Snart 98 år gamle Alf Johansen fra Flakstad får regjeringens minnemedalje for sin innsats under andre verdenskrig og kampene rundt Narvik. Foto: Lise Fagerbakk

Artikkelen er over 5 år gammel

Snart 98 år gamle Alf Johansen var skarpskytter under andre verdenskrig. Fredag ble han hedret med regjeringens minnemedalje for sin innsats.

DEL

– Jeg blir satt en svært stor pris på. Men det er rart at jeg sitter her alene og får den. Det er mange jeg skulle ha delt den med. Men på en måte er det fint å få denne medaljen, sier snart 98 år gamle Alf Johansen fra Flakstad, nå bosatt på Solhøgda bo- og behandlingssenter på Napp.
Det er 8. mai og fest på senteret i anledning utdelingen av minnemedaljen.
Lokalene er pyntet, kaffen kokt og kaken står klar. Johansen har også pyntet seg, med beret og tidligere tildelte medaljer fra en tid han helst ikke vil snakke så mye om.

Skarpskytter

– Han var skarpskytter under krigen, forteller datteren hans, Wenche Simonsen, som sammen med store deler av familien stiller opp på den store dagen.
Hun forteller at faren ikke snakker så mye om krigen. Kun litt, nå de siste årene.
– For 75 år siden var han i fjellene ved Narvik og kriget. Han har fortalt at det var tøft å se kamerater bli drept, forteller hun.
Samtidig skal han i alle år etter krigen ha vært aktivt med i krigsminnemarkeringer og foreninger.
– Han og mamma var veldig aktive, forteller Simonsen.

– Deres dag

Johansen skal ha blitt innkalt til militæret i 1939. Der ble han til freden kom i mai 1945.
Ordfører Stein Iversen sier Johansen var med på å sette livet sitt på spill; for Norge og fedrelandet.
– Vi som ikke har opplevd krigen, har sett filmer og lest side opp og side ned. Vi kan aldri få hedret nok de som kjempet for vår frihet. Vi feirer dagen i dag for å takke de som sto opp for landet når det gjaldt som mest. De reiste seg mot en overmakt som nærmest syntes uovervinnelig. 8. mai 1945 seiret de. Derfor vil 8. mai alltid være deres dag, og jeg er veldig glad for at vi fikk komme til Solhøgda og gi Alt den honnøren han fortjener, sier Iversen.

Fakta

  • 8. mai var det 70 år siden andre verdenskrig var over.
  • Regjeringen lyste i den anledning ut Regjeringens minnemedalje for innsats under andre verdenskrig.
  • Kommunen har spilt inn kandidater til å få medaljen med påskriften «Takk for din innsats 1939–1945».

Artikkeltags