Gå til sidens hovedinnhold

Nytt olje-nei

Artikkelen er over 3 år gammel

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

Søndag ettermiddag la Høyre, Frp og Venstre fram sin regjeringsplattformen. I den heter det at Lofoten, Vesterålen, Senja, Jan Mayen, iskanten, Skagerak og Mørefeltene holdes fri for oljevirksomhet fram til 2021. Konsekvensutredning utenfor Lofoten og Vesterålen var en av de viktigste valgkampsakene foran stortingsvalget sist høst. For det nye regjeringspartiet Venstre som har fått gjennomslag for at LoVeSe ikke er tema heller i denne fireårsperioden, er dette selvsagt en viktig seier. For Venstre som har stor fallhøyde i miljøspørsmål ville det vært umulig å gå inn i en regjering som skulle konsekvensutrede LoVeSe.

Lofotposten synes ikke det er noen stor overraskelse at konsekvensutredning av Lofoten, Vesterålen og Senja ikke blir et tema fram til 2021. I 2011 var det SV og Senterpartiet som fikk gjennomslag i sin regjering, og også da Erna Solberg og Høyre kom til makten i 2013 ble konsekvensutredning utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja lagt på is.

Over tid har man sett at motstanden mot konsekvensutredning og oljevirksomhet utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja har fått økt oppslutning. I 2010 var det bare Røst sitt kommunestyre som sa nei i Lofoten. I 2016 gjorde Vågan kommune et vedtak som sa at «Ut fra dagens kunnskap om petroleumsvirksomhetens konsekvenser for miljø og etablerte næringer i vår region ønsker Vågan kommune ikke å åpne opp for olje- og gassvirksomhet i havområdene våre. Vi ber derfor om at det ikke igangsettes en konsekvensutredning med mål om å tildele nye arealer til olje- og gassvirksomhet på Nordland VI, VII og Troms II». De var med det på linje med fire av fem øvrige kommuner i regionen. Bare Vestvågøy har ikke tatt standpunkt. Samarbeidsavtalen mellom partiene som i dag utgjør posisjonen slår fast at oljevirksomhet ikke skal være tema i denne kommunestyreperioden.

Over tid har meningsmålinger lokalt, regionalt og nasjonalt vist en økende oppslutning mot å åpne/konsekvensutrede LoVeSe. Vi mener også å se at trykket fra oljeindustrien på LoVeSe er blitt mindre. De ser lenger nord, og det kan virke som oljeindustrien innser at det blir vanskelig å få åpnet område utenfor Lofoten.

Motstanderne har fått fotfeste med sin argumentasjon, som at konsekvensutredning er i realiteten starten på en åpningsprosess, og at vi allerede har mye kunnskap. Både nasjonalt og internasjonalt har klimaendinger og grønt skifte fått større fokus. Lokalt er forventningene til lokale ringvirkninger av oljeaktivitet nedjustert, samtidig som Lofoten er i medvind. Turismen er i kraftig vekst og fiskeriene har gått godt de siste årene.

I sum tror vi de ovennevnte faktorene gjør at Høyre og Frp ikke ser utredning av LoVeSe som en vinnersak. I regjeringsplattformen trekker de også fram det grønt skifte, og vi tror i den store sammenheng at Nordland 6 og 7 og Troms 2 er et lite offer for de to store regjeringspartiene. Kanskje kan en fortsatt fredning heller gi politisk gevinst.

Kommentarer til denne saken