Tidenes råeste hopp på Geita

Er dette tidenes sykeste hopp på Svolværgeita? Dronevideo av Jarl Hernes Gåsvær

Artikkelen er over 3 år gammel

Brage Hernes Gåsvær sto sist fredag for et av tidenes mest spektakulære sprang over hornene på Svolværgeita.

DEL

Å bestige Svolværgeita er en spektakulær affære, men for Brage Hernes Gåsvær var ikke en vanlig bestiging godt nok. På sin nokså spontane Lofoten-ferie med vennegjengen fra Bærum, kom Brage på ideen om å hoppe salto fra det ene hornet til det andre.

– Da jeg kom til Svolvær og så Svolværgeita for første gang fikk jeg umiddelbart lyst til å hoppe, forteller Bærumsbosatte Bodø-gutten.

– Så slo tanken meg; hvor kult hadde det ikke vært å ta salto fra Svolværgeita? sier han entusiastisk.

Første gang

Mens resten av kompisgjengen hadde vært på Geita før, manglet Brage den meritten.

– Jeg har buldret en del og har erfaring som aktiv turner, men det var faktisk den første turen min med uteklatring, forteller han. Brage har i midlertid saltoen godt innøvd:

– Helt siden jeg var liten har jeg tatt salto fra de fleste tenkelige steder, forteller Brage videre.

Etter å ha rådført seg med Sture Pettersen på Skandinavisk høyfjellsutstyr konkluderte kompisgjengen med at stuntet burde kunne la seg gjennomføre.

Salto: Brage Hernes Gåsvær (18) i sitt luftige svev over fra Storhornet til Lillehornet på Svolværgeita.

Salto: Brage Hernes Gåsvær (18) i sitt luftige svev over fra Storhornet til Lillehornet på Svolværgeita. Foto:

Nugatti roet nervene

Deretter var ikke veien lang fra prat til handling. Etter å ha ladet opp med en tur på Vågakallen natten før, var Brage klar til å gjennomføre det spektakulære stuntet.

– Jeg testet et par saltoer ved foten av Geita, bare for å kjenne hvordan det var med klatreutstyret på., forteller den over gjennomsnittlige akrobatiske 18-åringen.

– Da jeg sto ved foten var jeg veldig gira. Det var fullt av adrenalin i kroppen. Jeg hadde i midlertid ikke spist frokost, så etter ei halv brødskive med Nugatti forsvant nervene helt, og da koste jeg meg bare hele veien opp til hornene.

– Tar kaken

Etter å ha kommet i flytsonen på vei til toppen, var 18-åringen selvsikker før stuntet. Så selvsikker at han sto over testhoppet.

Da jeg sto ved foten var jeg veldig gira. Det var fullt av adrenalin i kroppen. Jeg hadde i midlertid ikke spist frokost, så etter ei halv brødskive med Nugatti forsvant nervene helt, og da koste jeg meg bare hele veien opp til hornene.

Brage Hernes Gåsvær

– På toppen tenkte jeg at dette var «bankers», dette hadde jeg kontroll på, forteller han.

– Det kilte litt i magen da beina forlot stø grunn, innrømmer unggutten.

– Men det kiler mer i magen og ta karusell på tusenfryd.

Vennegjengen: 4 av de fem som var med på Geita,Brage Hernes Gåsvær, Daniel Nygaard Mellem, Jørgen Nygaard Mellem og Anders Klever Kirkeby.

Vennegjengen: 4 av de fem som var med på Geita,Brage Hernes Gåsvær, Daniel Nygaard Mellem, Jørgen Nygaard Mellem og Anders Klever Kirkeby. Foto:

Videoene fra stuntet viser en svært elegant landing med ei fjellstø landing. Det luftige svevet fikk flere til å sperre opp øynene. Fjellguide Geir Rune Holm som har besteget Svolværgeita hele 566 ganger var i fjellet med et annet turfølge, og lot seg imponere voldsomt.

– Etter alle årene som guide opp til Svolværgeita har jeg sett og hatt mange forskjellige opplevelser, men dette tok kaka, forteller han.

Hovedpersonen selv var også godt fornøyd med svevet. Vel nede fra fjellet oppsummerer han opplevelsen slik:

– Det er det sykeste jeg har gjort i hele mitt liv!

Selv om Brage følte seg trygg både før og under den spektakulære bestigningen, var det en ting han ikke turte.

– Jeg turte ikke si hva jeg skulle gjøre til mamma før jeg var vel nede. Jeg løy så det rant av meg  og sa bare at jeg skulle hoppe vanlig. Hun holder på å dø når vi gjør sånne ting.

Artikkeltags