Forsker, næringssjef, reiselivsaktør og miljøforkjemper enige: -Bedre planlegging og turistskatt vil bidra positivt i Lofoten

ETTERLYSER PLANLEGGING: Jann Engstad (t.v.), June Grønseth, Karin Marie Antonsen og Sigve Olsen diskuterte turistutviklingen i Lofoten. Alle fire var enige om at bedre planlegging og turistskatt vil bidra positivt.

ETTERLYSER PLANLEGGING: Jann Engstad (t.v.), June Grønseth, Karin Marie Antonsen og Sigve Olsen diskuterte turistutviklingen i Lofoten. Alle fire var enige om at bedre planlegging og turistskatt vil bidra positivt.

Naturvernforbundets June Grønseth vil sette tak på antall turister. - Det er neppe mulig, mente næringssjef i Vestvågøy, Sigve Olsen.

DEL

Sammen med Jann Engstad fra Lofoten Aktiv og forsker Karin Marie Antonsen fra Nordlandsforskning utgjorde de to panelet da Meieriet kultursenter på Leknes inviterte til turistdebatt under tittelen "Lofoten - hashtag eller heimplass?" Som tittelen varslet var motsetningen mellom populært turiststed og bosted for 24.600 lofotinger en del av debatten. Leder i Naturvernforbundet i Lofoten, June Grønseth, mente bevaring av en sårbar natur og tidvis trengsel krever mer styring.

- Lofoten bør diskutere hvordan antallet kan begrenses. Å bruke mer areal til turisme er ingen god ide. Dagens utvikling krever styring med turiststrømmen, og et tak for hvor mange som bør komme hit, mente Grønseth.

Planlegging

- Å begrense antallet er vanskelig å få til. Hvor skal man begynne? Hvordan skal det gjennomføres? Turisttrafikken kan ikke reguleres av annet enn tjenestetilbudet og infrastrukturen. Det er ikke fullt om sommeren i Lofoten i dag. Enkelte steder kan det være vanskelig å ta seg fram, men de fleste steder er det god plass, repliserte næringssjef i Vestvågøy kommune, Sigve Olsen og minnet om at verdiskapingen fra næringen i Lofoten og Vesterålen er 600 millioner kroner.

Næringssjefen i Vestvågøy mener en viktig utfordring derimot er å få til mer langsiktig planlegging. Nå er den i stor grad knyttet turisttall fra året før.

- Slik er det for flere tiltak, legger du til rette bruker flere tilbudet. Vi må være i forkant, og helst sette av penger til gjennomføring.

Les også: Lofoten på airbnb-toppen i nord

Storflyplass

Ifølge Karin Antonsen er det imidlertid ikke så helt enkelt å planlegge.

- En utfordring er at vi ikke vet hvor mange turister som besøker Lofoten. Det finnes ingen klare tall. Derfor kreves det ressurser for å finne ut hvor mange skal planlegge for. Men det må likevel planlegges. Staten må også være med å ta et større ansvar for tilrettelegging. Å være avhengig av prosjektmidler er uforutsigbart. Lofoten er en stor reiselivsregion. Vi har 30 gjestedøgn per innbygger. Det er et høyt tall. Vesterålen har seks døgn, sa Antonsen og mente reiselivsnæringen burde hatt en egen statsråd på linje med primærnæringene.

Hun er leder for prosjektet Bærekraftig reiselivsutvikling i Lofoten. Antonsen mener det er en viss vegring mot å diskutere former for regulering av turismen. Hun hadde klare meninger om storflyplass i Lofoten.

- Jeg tør ikke tenke på hvordan det blir dersom Lofoten får charterflyplass. I dag flys et begrenset antall inn. Charterturister er prisbevisste, og vil bo og handle billig. Med storflyplass frykter jeg at de store flyselskapene vil bestemme reiselivsutviklingen i Lofoten, sa Antonsen og understreket at det var hennes private mening, og ikke i kapasitet av å være forsker.

- La det være klart, turismen er viktig for Lofoten. Jeg tror turismen vil være et viktig grunnlag for bosettingen for kommende slekter, understreket hun.

Unngå masseturisme

Jann Engstad, med 43 års erfaring som guide i Lofoten, mener Lofoten har vært "bakpå" i tilretteleggingen.

- Utviklingen har vært mye brattere enn vi tenkte oss. Vi kan være på stø kurs mot Mallorca-fadesen der et høyt antall turister var det viktigste målet. Så sviktet turistene. Lofoten er ikke så kjent i verden som vi liker å tro. Det finnes andre reisemål.

Engstad mener tilretteleggingen for turister også er viktig for lofotingene.

- Reiseliv og folkehelse passer godt sammen. Legger det til rette til stier, legger vi til rette for oss selv også. Da vil lofotingene bruke naturen. Men det er tilrettelagte stier som skal brukes. Det er en allemannsrett, men også en allemannsplikt. Den sier at man ikke skal forverre eller endre naturen. Det må turistene opplyses opp.

Les også: Turister sliter ut naturen på avskjermet sted – legger igjen søppel og avføring


Skriv ditt leserbrev her «

Si din mening om Lofoten, samfunnet og folket som bor her. Vi prioriterer lokale innlegg og lokale debattanter.

Artikkeltags