Sammen stiftet de Lofoten Rangers høsten 2017, og har nå også fått på plass ei nettside, for å fremme målet sitt. Målområdet er Lofoten, men prinsippene gjelder overalt.

– Ideen fikk vi i fjor sommer. Stadig flere vil oppleve Lofoten og ferdes i naturen. Dette byr også på utfordringer som vi med vårt prosjekt har lyst til å møte på en konstruktiv måte. Du kan se på det som en invitasjon til å lære mer om trygg og respektfull ferdsel i naturen, sier Svanstrøm.

Mer kunnskap

På Lofoten Rangers sine nettsider har de samlet Fjellvettreglene, Allemannsretten og Lofotvettreglene.

– Vi vil løfte blikket litt. Innholdet gjelder overalt – og det er ingenting nytt. Bare et friskt pust i moralen. Jeg har snakket med mange som har lengtet etter noe lignende hvor de kan bli kjent med hvilke regler som gjelder når man camper for eksempel, sier Svanstrøm, og legger til;

– Når det blir mange om beinet på en begrenset ressurs, som i for eksempel Lofoten, er det lurt å hente fram de normene vi allerede er enige om.

På nettsiden selger de også buffer, med et ønske om å skape et samlende merke for dem som kjenner seg igjen i prosjektet.

– Vi tror mange kan nås gjennom sosiale medier som Instagram. Om vi etter hvert går med pluss er planen å bruke midlene på å jobbe videre med foreninga, samt sette det inn i prosjekter som støtter de samme prinsippene, forteller Svanstrøm.

Har jobbet lenge

Nyheim er grafisk designer, og har designet og stått for utformingen av nettsiden.

– Vi har prøvd å gjøre nettsiden så enkel som mulig, slik at det skal være lett for alle å klikke seg inn på reglene og den andre informasjonen. Budskapet til Lofoten Rangers er tydelig, og vi ønsker at alle skal være med å bidra til å bevisstgjøre temaet, sier Nyheim.

Hun forklarer at de har jobbet med nettsiden i snart et halvt år.

– Nå har vi startet et sted, også får vi se hva vi gjør videre. Hvis folk har innspill til ting, vil vi gjerne høre dem, forteller Nyheim, og legger til at de også jobber med en engelsk utgave av nettsida som forhåpentligvis vil være klar til sommeren.

Gode tilbakemeldinger

Både Nyheim og Svanstrøm er veldig fornøyd med nettsida og initiativet generelt, og de gode tilbakemeldingene fra publikum har heller ikke latt vente på seg.

– Folk sier at dette er et etterlengtet tiltak, at nettsidene er fine og at det er bra at vi fokuserer på budskapet. Flere har også kjøpt buffen, forklarer Svanstrøm, og legger til;

– Om vi klarer å inspirere en prosent av beboerne og besøkende i Lofoten, har dette noe å si. Målet er at flere skal få et forhold til de moralske spillereglene vi har i den norske almenningen, og det gjelder Lofoten i like stor grad som ellers.