Lofoten ungdomsting kan bli etablert

UNGE VIL VÆRE MED: Ordførerne og rådmenn fikk klar beskjed om at barn og unge må involveres mer i kommunal planlegging. – Det er vi som skal overta Lofoten, sier Marthe Sørvaag Hanssen (i midten).

UNGE VIL VÆRE MED: Ordførerne og rådmenn fikk klar beskjed om at barn og unge må involveres mer i kommunal planlegging. – Det er vi som skal overta Lofoten, sier Marthe Sørvaag Hanssen (i midten).

Artikkelen er over 2 år gammel

Lofot-ungdom vil bli hørt i kommunal planlegging. Nå diskuterer de etablering av Lofoten ungdomsting.

DEL

Torsdag møtte ti ungdommer fra Vågan, Vestvågøy, Flakstad og Moskenes i Lofotrådet for å utfordre ordførerne. Bakgrunnen er Barnekonvensjonen, og muligheten barn og ungdom skal ha til å påvirke hverdagen sin.

– Det handler om å bringe andre perspektiv inn i diskusjonen, gi eierskap også hos barn og unge til beslutninger og styrke lokaldemokratiet. Det står i barnekonvensjonen at vi skal være på beslutninger. Vi bør være med på å påvirke hvordan det Lofoten vi skal ta over skal være, sa Marthe Sørvaag Hanssen som ledet ungdomsdelegasjonen til ordførerne.

Hanssen var med i det forrige ungdomsrådet i Vågan, og har deltatt på møter om ny kommuneplan, og på konferanse om boligutvikling i Lofoten.

– Det må unge i Lofoten gis anledning til, understreket hun.

Ungdomsråd

Vågan og Værøy er eneste kommuner med et noenlunde fungerende ungdomsråd. Vestvågøy jobber med å etablere råd. Det samme gjør Flakstad. Moskenes har ikke eget ungdomsråd, men elevrådet ved Sørvågen skole velger to representanter som møter i kommunestyret med tale- og forslagsrett.

Regionalt Kompetansekontor medvirker i arbeidet med å bedre barn og unges muligheter for medvirkning gjennom prosjektet «Vårres unge – vårres framtid». Ett av målene er å koble alle kommunene til felles tiltak i regionen gjennom"Ung i Lofoten".

- Det er viktig at kommunene får på plass ungdomsråd for å få et lokalt talerør for barn og unge, oppfordret Sørvaag Hansen.

Lofotting for unge

Hun håper at Lofoten også får sitt eget ungdomsting.

– Det har vært en idemyldring blant ungdom i Lofoten, der Lofoten ungdomsting ble foreslått. Vi er i gang med å sjekke interessen, og hvordan det praktisk kan la seg gjennomføre. Men først må alle kommunene få på plass et ungdomsråd.

– Vil det være viktig å få et ungdomsting på plass?

– Absolutt. Det er viktig at ungdom i Lofoten møtes for å diskutere felles utfordringer. Det kan bidra til å styrke ungdommens påvirkning i den enkelte kommune, sier Marthe Sørvaag Hanssen til Lofotposten.
Artikkeltags

Kommentarer til denne saken