«Frode» herjet

Store ødeleggelser: Daglig leder Stig Sandøy på Borg inspiserte ødeleggelsene på vikingemuseet etter «Frode»Foto: Arkiv

Store ødeleggelser: Daglig leder Stig Sandøy på Borg inspiserte ødeleggelsene på vikingemuseet etter «Frode»Foto: Arkiv

Artikkelen er over 5 år gammel

Ved værvarslingen i Tromsø er uværet «Frode» fra 1996 regnet som en av de virkelig ille stormene som har herjet i Lofoten.

DEL

Statsmeteorolog Gunnar Noer ved Meteorologisk institutt i Tromsø mener stormen «Frode» i oktober 1996 er det heftigste været som har vært i Lofoten de senere årene.
– Det er helt sikkert «Frode» i Svolvær i moderne tid, den ga mest sørlig vind på forsiden, men også mye vind på baksiden og. «Frode» ga veldig mye dårlig vær, sier Noer.
 

– På grensen til orkan

Han viser også til vindmålinger fra den gang stormen som blant annet raserte vikingemuseet på Borg herjet.
Selv om det ifølge Noer ikke ble registrert orkan i Lofoten, blåste det likevel svært godt under «Frode».
– Skrova fyr hadde 60 knop, det er helt på grensen til orkan, sier Noer
– Det er for øvrig en klassisk storm, det er mye det samme vi ser etter når vi ser etter de store stormene, sier Gunnar Noer.

Skille fra vinterstorm

Han forklarer hvordan meteorologene jobber når ekstremt vær er under oppseiling, og man skal avgjøre hva man egentlig har med å gjøre.
– Utfordringene når man skal plotte det været folk virkelig husker i tre generasjoner med store skader er å skille det fra de vanlige vinterstormene. Det er bestandig vanskelig. Vi prøver å sette sammen vurderinger sånn at vi får en formening om hvor ille det kan bli. Når vi ser at her er det ekstraordinære omstendigheter som spiller sammen sender vi ut varsel om ekstremvær, sier meteorolog Gunnar Noer.

Flere vurderinger

Han sier videre at det ligger flere vurderinger bak et slikt ekstremt værvarsel.
– Det er noen overordnete vurderinger med fare for liv og verdier over et stort område. Så må det være en varighet i tid for å skape skade. Så ser vi på mer objektive mål for hvor ofte slike ting gjentar seg, sier meteorolog Gunnar Noer ved værvarslinga i Tromsø.

Artikkeltags