Denne uken besøkte fylkesråden for utdanning Vest-Lofoten videregående skoles avdeling på Gravdal for å fortelle elever ved grunnkurs restaurant- og matfag og lærere om planene om et kulinarisk senter knyttet til utdanningen på Vestvågøy. Fram til sommeren skal det planlagte senteret fylles med konkret innhold.

– Senteret skal bidra til å fremme Lofoten som matregion, med alle de fantastiske råvarene som finnes der. Det skal gjøres gjennom å øke rekrutteringen til restaurant- og matfag, og å styrke matopplevelser for innbyggere og besøkende, ifølge Hild-Marit Olsen (Ap).

– Helt feil å legge ned

Det blir færre unge i Nordland og Norge. Kampen mellom utdanningstilbud om å få tak i de unge vil bli større. I Nordland er det i dag 15.333 mellom 15 og 19 år. Ifølge befolkningsframskrivningen vil antallet synke, i 2025 kan det være ned i 14.420. Nedgangen blir enda større i aldersgruppen 20–24 år.

– I fjor vurderte vi å legge ned matfag ved Vest-Lofoten videregående skole på grunn av lite søking. I mitt hode vil det være helt feil at en region som Lofoten, med fiskeri, landbruk og en stor reiselivsnæring, skal være uten utdanning innenfor restaurant og matfag. Da kom tanken om et kulinarisk senter for å øke interessen. Nå skal vi fylle planene med konkret innhold, sier Olsen og la til at planleggingen skal ledes av en egen prosjektleder.

I tillegg etableres en styrings- og arbeidsgruppe med fagpersoner og ledere fra Vestvågøy kommune, Vest-Lofoten Videregående skole og LofotenMat SA. Fylkesrådet bevilget denne uken 375 000 kroner til Vestvågøy kommune til det videre arbeidet.

Prosjektet har en totalkostnad på om lag 770 00 kroner. Andre bidragsytere er Vestvågøy kommune, Vest Lofoten videregående skole, Lofoten Reiselivsfagskole og Destinasjon Lofoten.

– Fulle klasser


Faglærer Willy Ryan håper tiltaket skal gi utdanningen et løft.

– I dette skoleåret har vi fulle klasser både på grunnkurs VG 1 Restaurant- og matfag, og videregående opplæring, VG 2 kokk og servitør. Det betyr 14 elever i hver klasse. Det er første gang på en god del år. Det er spesielt gledelig at de som var ferdig med VG 2 i vår har fått lærlingeplass. Det viser at vi utdanner unge som næringslivet har behov for, sier Ryan.