Høneblot ga vind i vikingseilene

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Etter å ha ofret en høne til gudene, viste vinden seg og lot vikingehøvding Terje Bøe seile i kand for å åpne den 11. vikingefestivalen på Borg.

DEL

I kjent autoritær positur steg høvding Terje Bøe i land på Borg, onsdag formiddag, etter en noe nervøs og vindløs morgen. Løsningen på vindproblematikken viste seg å bli et godt gammeldags blot.

– Det var helt dødt i morges, så vi fant ut vi måtte blote ei høne. Det var riktig nok ei som hadde et dårlig bein, men etter dét så kom godværet og vinden. Det er vanskelig å beregne tidsbruken på innseilingen og alt det der, for vinden kan være lumsk, sier Bøe.

Økende interesse

Åpningen av festivalen rokkes ikke ved, og som før var det skål til gudene og lykkeønsker om en god festival, før ringdansen avslutter seremonien.

– Det er artig å se så mye folk her, ikke minst mange nye fjes. Interessen for vikingetiden er på opptur, og vi merker det godt på at vi har flere norsktalende deltakere her i år. Det er et pluss for oss, for det gjør at vi kan formidle historien på en bedre og mer pedagogisk måte, sier Bøe.

– Selv ser jeg mest fram til å se en ny kamp-tropp. Vi ønsker ikke å framstille vikingetiden som om alt man drev med var å slå hverandre på nesa, og en mer pedagogisk tilnærming til kampscenene tror jeg blir spennende. Vi bygger stadig på med nye ting rundt det etablerte, for det er viktig at vi fornyer oss, legger han til.

Høvdingen: Åpning av Lofotr Vikingfestival 2015. Høvdingen har kommet til land.

Høvdingen: Åpning av Lofotr Vikingfestival 2015. Høvdingen har kommet til land. Foto:

Side om side med kamerakledde turister finner vi fire vikinger som har tatt reisen nordover. Familien Pallsveen, med mamma Maja, pappa Engelbredt og barna Einar (3) og Flora (4), er på Lofotr vikingefestival for første gang.

– Jeg skal spinne ull, forteller Maja Palsveen.

Ellers håper familien på å treffe andre kjentfolk, og også møte nye venner.

– Det er vår andre vikingefestival, men første gang i Lofoten. Det er veldig sosialt og fint, sier familien.

Les også: Vikingfest på Borg

Artikkeltags