Det går mot stadig nye skjerpinger fra myndighetene. Sist fredag kom skjenkestopp før midnatt, og nå går vi snart rundt med munnbind hele gjengen. Det er ikke noe å si på noen av tiltakene, og de må helt sikkert til. Det skal ikke mye smitte til før det blir dramatisk, og at vi nå fikk et lokalt tilfelle kan på sett og vis være en påminnelse og en vekker.

Samtidig må vi få si oss enig med driveren av Skjærbrygga i Stamsund, Ronny Østrem, som uttrykker stor frustrasjon over at alle blir underlagt samme regimet.

For det er veldig langt mellom en nattklubb med tyveåringer i en storby, og voksne pubgjester i Stamsund som har spist middag på Skjærbrygga og tusler bort til puben etterpå. For dem som forsøker å opprettholde et minimum av drift, er dette et ganske hardt slag midt i ansiktet.

Også fordi Lofotens reiseliv, næringsliv og uteliv faktisk har gjort en betydelig innsats i sommer når det gjelder smittevern. Ser man på tilstrømmingen av folk, var det ikke noe selvfølge at det skulle gå så bra. Lofoten har litt forenklet sagt hatt hele Norge på besøk, og det har ikke vært et eneste smittetilfelle her. Dette er noe næringa kan være stolt av, men det innebærer dessverre ingen tall på kassarullen og er lite til hjelp når regningene skal betales.

Når Østrem på Skjærbrygga forteller at han og kollegene snart har gnidd lakken av bordene, så tror vi han på det. Det har vært et godt smittevernsregime i hele Lofoten, og næringa har tatt det ansvaret som ble lagt på deres skuldre da Norge åpnet opp igjen på tidligsommeren. At de nå får denne kalddusjen er sørgelig, og de hadde virkelig fortjent å kunne drive pent og forsiktig utover høsten uten nye restriksjoner.

Men må man så må man. Vi er ikke uten forståelse for at myndighetene må slå hardt og brutalt ned på smitteoppblomstringen, og mest sannsynlig er det knapt gjennomførbart å differensiere på skjenkestoppen.

Men urettferdig er det.

Lofotposten håper alle tar til seg hvor viktig det nå er å ikke skusle bort effekten av et så kostbart tiltak som delvis nedstengning er. Det betyr at festen ikke må flyttes inn i private lokaler der smittefaren faktisk er større enn ute på byen.

Kraftig lut fra regjering og myndigheter krever lojalitet, og uten lojalitet blir regninga dobbel. Da får vi både nedstengning og smitte.