Gå til sidens hovedinnhold

Lofoteventyret redusert til kun «torsketog»

Artikkelen er over 2 år gammel

I fjor ble det jobbet for flere aktiviteter under Lofoteventyret, men i år blir det kun arrangert «Torsketog».

Torsketoget, som ble initiert fra Svolvær skole, er barn og unges bidrag til å hylle lofotfiskeren og fiskerkona, samt skreiens betydning for livsgrunnlaget i Lofoten.

Toget starter fra Svolvær skole ved lunsjtider fredag, og ender opp på Svolvær torg omkring en halv time senere.

Det blir taler, underholdningsinnslag, og ei kåring på torget etter at toget er kommet inn dit.

Elevutstillinger som Svolvær skole står bak vil man også finne på kjøpesentrene i byen.

Dårlig oppmøte

I fjor vår ble det arrangert idedugnad for veien videre med Lofoteventyret. Men til det første møtet med idedugnad i fjor vår kom det bare en person.

Et nytt innkalt møte for å skape folkelig engasjement førte til at bare syv personer deltok.

Saken ble også tatt opp i formannskapet i mai i fjor.

– Vi kunne hatt en skreifest med ei uke som avsluttes med VM i skreifiske. Dette kan befeste regionens strategiske posisjon, sa Lena Hamnes (Ap) i formannskapsmøtet i fjor vår. Hun så for seg at større grep rundt «Lofoteventyret» som krever et spleiselag mellom kommunen, næringsliv og andre aktører.

Varaordfører Frank Johnsen (Sp) mente en revitalisering, utvikling og større satsing på «Lofoteventyret» krever et folkelig engasjement.

– Vågan kommune kan gjerne bidra med kroner og øre, men dette må være noe folk er opptatt av, ikke bare oss syv som sitter her.

– Vi kan ikke arrangere dette, sa Johnsen, og fikk støtte av Lena Hamnes i akkurat dette siste.

Jobber med saken

Ordfører Eivind Holst sier nå i 2019 at formannskapet i mai i fjor var positiv til å stille opp for en utvidet aktivitet ei hel uke med «Lofoteventyret», slik det var for mange år siden.

– Rådmannen fikk i oppgave å utrede dette. Men i dag foreligger det ennå ikke noe opplegg for ei hel uke, så årets opplegg blir kun «torsketoget» fredag, sier Holst.

Han viser til at dette er bekreftet av Rådmannens etat, men at det fortsatt jobbes med saken ved Frivilligsentralen, men at man ennå ikke har noe konkrete planer å ta stilling til.

Deltar i tog

Ordfører Eivind Holst sier at han også i år har takket ja til å gå i tog med elevene i «Torsketoget» fra skolen til torget.

Ordføreren skal først åpne for utror i fiskekonkurransen «Lofotcupen» kl. 09.00.

– Kommunen har en plan videre for Lofoteventyret anno 2020. Men i år må vi klare oss med det lofoteventyret som ellers er i byen vår hele denne uken i mars, sier ordfører Eivind Holst (H) til Lofotposten.

– Jeg kan bekrefte at vi jobber med en plan som vil bli lagt fram for politisk behandling senere i år, men at man tidligst kan realisere noe til neste år, sier rådmann Tommy Stensvik i Vågan kommune til Lofotposten.

Kommentarer til denne saken