Havmannprisen er den eneste nordnorske litteraturprisen for voksne, og prisen deles ut av Rana bibliotek, Nordland fylkesbibliotek og Helgeland sparebank.

Andre gang

– Lørdag ble Odd Klippenvåg fra Laupstad tildelt årets Havmannpris under en tilstelning på Rana bibliotek. Han fikk prisen for novellesamlingen En lykkelig gift mann – og andre noveller. Han er med det den første som fått prisen to ganger – første gang var i 1999 for romanen Body & Soul. Det var også første gang prisen i sin nåværende form ble utdelt, heter det i en pressemelding.

Forfatterens forfatter

Prisen er på 50.000 kr og gis hvert år for den beste nordnorske boka utgitt året før. Juryen begrunnet årets tildeling med følgende:

«Årets prisvinner kan nok sies å være en forfatternes forfatter, med en langvarig produksjon som aldri helt har havnet øverst på bestselgerlistene. Men her blir vi presentert for en fortellerteknikk som framstår lett og selvsagt mens man leser, men som likevel overrasker underveis. Vi ble revet med fra første stund, og kan ikke sette fingeren på noe i boka som ikke fungerer. Vi tror rett og slett på det som blir fortalt. For mange lesere kan novellesamlinger virke avskrekkende, men har vi ikke vært fans fra før av, blir vi det i hvert fall nå!»

Boka har tidligere i år vunnet Ungdommens kritikerpris.

Forfatteren har gitt ut 22 skjønnlitterære bøker. Klippenvåg fikk i 2014 Riksmålsprisen for romanen Ada.