Kristin Risan er født i Namsos og vokst opp på Smalåsen i Namsskogan i Nord-Trøndelag. Hun er utdannet lærer ved Levanger lærerskole i 1972 og har siden virket som lærer, forfatter og kulturarbeider i Nord-Norge med et svært stort engasjement for oppgavene og med stor kjærlighet til alle menneskene hun har hatt med å gjøre. Risan har sitt daglige virke som kunstformidler ved Nordland kunstnersenter i Vågan.

– En brubygger

Mandag ble hun tildelt Nordland fylkeskommunes kulturpris.

– Årets prisvinner er blitt betegnet som en brubygger, en uegennyttig støttespiller, en oversetter mellom storsamfunn og minoritet, og med en enestående evne til å kombinere kunstformidling med en dyp og ekte interesse i den hun formidler til. Hun har levert «gyldne øyeblikk» i omtrent hver eneste krik og krok av landsdelen vår, og deler raust av sin kunnskap og erfaring. Hennes virke gjennom mange år har blitt lagt merke til med stor interesse på nasjonalt nivå. Hun er kort fortalt helt uten sidestykke i Nordlands kulturliv, sa avtroppende fylkesråd for kultur Kirsti Saxi i sin tale til årets kulturprisvinner.

Glad og stolt

Det var en meget glad prisvinner som takket for prisen.

– Jeg er hinsides glad og stolt over å ha fått denne prisen. Det er mange jeg må takke. Skolene og lærerne som har tatt meg så vel imot gjennom årene, kunstnere og mine kolleger på Nordnorsk Kunstnersenter. Ikke minst vil jeg takker alle ungene som har gitt meg så mange rike opplevelser gjennom årene, sier prisvinneren. Hun lanserte en ide under sin takketale til et barnekunstprosjekt:

-I forbindelse med Bodø 2024 bør hver skole ha et samarbeidsprosjekt med en kunstner i en uke, hvor unger og kunstneren kan skape noe sammen. Det hadde vært kjempespennende! Hvis vi så hadde samler resultatene i en eller annen form hadde vi fått en unik kunstnerisk tidskapsel for ettertiden, sa en engasjert og glad Kristin Risan.

Totalt 28 kandidater ble lansert.

Prisen består av et originaltrykk av kunstneren Are Andreassen, produsert spesielt for anledningen, samt en pengegave på 50 000 kroner.