5.-8. januar arrangerer Natur og Ungdom sitt landsmøte i Fredrikstad. Der møtes 300 unge miljøaktivister fra Lyngdal i sør til Hammerfest i nord. På møtet er også ungdommene Kaja Nyland, Anna Larsen, Julie Aspenes, Kajsa Haabet Kleivane og Karoline Biendl fra Nordland Natur og Ungdom.

De har tatt turen for å være med å bestemme hvordan Norges største miljøorganisasjon for unge skal styres, og hva de skal jobbe med.

-Som FNs klimapanel fastslo i sin nyeste rapport så haster det virkelig å endre samfunnet vårt til et lavutslippssamfunn, spesielt for en oljenasjon som Norge. Rapporten sier at vi må kutte 40-50 prosent av utslippene våre i løpet av de neste tolv årene for å unngå en katastrofal temperaturøkning på jorda. Derfor er det så viktig at vi tar oss tiden til å være med og bestemme hvordan Natur og Ungdom skal jobbe for et mer miljøvennlig samfunn, fordi et miljøvennlig samfunn trengs nå– sier kabelvågværing Kaja Nyland, leder i Nordland Natur og Ungdom i en pressemelding.

-Samtidig trues sårbar natur over hele landet av utbygging, avfall fra gruveindustrien og andre næringer, plastforurensing og av tanker om kortsiktig profitt. Naturvern må få en mye større rolle nasjonalt, men også lokalt. Man ser det veldig godt i saken om oljeutvinning i de sårbare områdene i Lofoten, Vesterålen og Senja. Å beskytte naturen er å tenke nasjonalt, og å handle lokalt. – fastslår Julie Aspenes fra Narvik Natur og Ungdom.

På Natur og Ungdoms landsmøte skal nordlendingene gjennom et heftig program. Det skal debatteres og vedtas blant annet miljøpolitisk plattform, vedtekter, arbeidsprogram, budsjett, og valg. I Natur og Ungdom er det lokallagene som bestemmer hva organisasjonen skal jobbe med. Delegatene fra Nordland Natur og Ungdom er veldig klare for å være med å bestemme.

-Man lærer enormt mye av å være med på å bestemme hvordan en stor organisasjon som Natur og Ungdom skal jobbe. Man får være med på å påvirke noe som er mye større enn seg selv, og som får virkelige konsekvenser i samfunnet. Det er fantastisk å kunne jobbe for et at samfunnet skal gå i en mer klimavennlig retning - sier Anna Larsen, delegat fra Vågan Natur og Ungdom i pressemeldingen.