Ny høyspentlinje i Lofoten tatt i bruk: - Nytt strømnett med mer kapasitet som tåler mer ekstremvær

Mer strøm: Lofotkraft åpnet ny 132kV-linje mellom Kleppstad og Fygle. Her fra Fygle mot Leknes.

Mer strøm: Lofotkraft åpnet ny 132kV-linje mellom Kleppstad og Fygle. Her fra Fygle mot Leknes. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Lofotkraft åpnet fredag den helt nye kraftlinja mellom Kleppstad og Fygle. Det gir økt sikkerhet for innbyggerne i Lofoten.

DEL

Fredag klokka 12 ble den nye høyspentlinja koblet inn mellom Kleppstad og Fygle.

- Vi er full gang med å erstatte det gamle 66kv-nettet i Lofoten med 132kv, sier nettsjef Pål Martinussen i Lofotkraft i ei pressemelding.

Han betegner åpningen av den nye linja som historisk. Arbeidet med planlegging og prosjektering har pågått siden 2012, selve den fysiske jobben startet sommeren 2016.

- Vi har hatt en byggetid på omtrent halvannet år, noe som ikke er lenge for et slikt stort linjeprosjekt. Vi har holdt rammene på tid, kostnader og kvalitet og det gjør denne dagen ekstra stor for oss, heter det videre fra Martinussen.

Lofotkraft-direktør Arnt M. Winther opplyser at utskiftingen er på høy tid.

- Strømnettet i Lofoten var nedslitt og ikke dimensjonert for framtidig strømforbruk. Derfor oppgraderer vi nå strømnettet fra Kvitfossen i Vågan, gjennom Vestvågøy til Solbjørn i Flakstad, sier Winther i meldinga.

Den nye linja betyr økt forsyningssikkerhet, Lofotkraft viser til at det ikke bare handler om kraftigere stolper og linjer.

- Men også fordi det blir en "redundant løsning" som betyr at et etableres et nett med dublerte løsninger. Hvis en linje, en transformator eller annen viktig komponent faller ut, vil en annen ta over.

Frost Kraft har stått for byggingen fra Kleppstad til Fygle, mens sjøkablene er levert av Nexans og lagt av Seløy undervannsservice. Infratek, Rasmussen Anlegg AS og Thore Magnussen og sønn AS har vært underentprenører.

Det er lagt sjøkabel i Gimsøystraumen fra Kleppstad til Bustrandvika, herfra går så den nye linja i en ny trasé via Valberg til Fygle. Lofotkraft viser til at den nye traseen går utenom de områdene som tidligere har vært utsatt for ras og strømbrudd.

- Vi bygger nytt strømnett som har mer kapasitet og tåler mer ekstremvær, sier Pål Martinussen.

Hele strekningen fra Kvitfossen til Solbjørn er ferdig i 2022, da har man bygget omlag 100 kilometer med nytt 132kV-nett. 12 av dette er sjøkabler.

Artikkeltags