Permitteringene kommer som en følge av betydelig annonsesvikt de siste ukene.

Korona-viruset, og myndighetenes tiltak for å bekjempe dette, har rammet store deler av næringslivet hardt. Når en rekke aktører må permittere og stenge dørene, faller også behovet for markedsføring bort.

- Det er veldig leit at vi nå må permittere fire dyktige medarbeidere delvis. Men slik situasjonen er nå, er det nødvendig. Vi har en betydelig inntektssvikt i annonsemarkedet. Vi håper at dette snart snur slik at vi raskt kommer tilbake i 100 prosent drift igjen, sier sjefredaktør og administrerende direktør i Lofotposten Marianne Steffensen Kielland.

- Holder hjulene i gang

De siste ukene har Lofotposten oppretthold «normal» drift fra hjemmekontor, både for redaksjonen og markedsavdelingen.

- Men i markedsavdelingen ble det bråstopp halvveis ut i mars. Kunder har kansellert oppdrag, og det er svært vanskelig å få nye oppdrag i et sviktende marked. Da blir det rett og slett ikke tilstrekkelig oppgaver til å sysselsette alle 100 prosent. Men vi har valgt en løsning hvor alle fortsatt er i jobb, og bidrar til å holde hjulene i gang. På den måten mener vi også at vi skal klare å ivareta alle kunder som har behov for markedsføring på en god måte, sier Steffensen Kielland.

Lofotposten gjør også en rekke andre tiltak for å spare kostnader i en utfordrende tid.

- Vi kommer til å gjøre alt vi kan for å unngå permitteringer i redaksjonen. Vi står i en situasjon hvor lesertallene har skutt i været. Informasjonsbehovet er større enn noen gang. Våre journalister står på seint og tidlig for å holde våre lesere oppdatert på siste nytt om situasjonen lokalt, sier Steffensen Kielland.

- Må ta betalt

En rekke andre medier har de siste ukene gått ut og forsvart hvorfor man tar betalt for innhold digitalt, også under korona-krisen.

- Vi i Lofotposten har i liten grad fått henvendelser om at vi må legge ut alt innhold gratis. Vi opplever at de aller fleste har forståelse for at vi må ta betalt for jobben vi gjør. Folk skjønner at også aviser har utgifter. I en tid hvor annonseinntektene faller dramatisk, er det viktigere enn noen gang tidligere at leserne støtter opp om lokalavisene med å betale for abonnement. Alternativet er at det blir færre aviser, sier Steffensen Kielland.

Redaktøren peker samtidig på at Lofotposten likevel velger å legge mye korona-relatert innhold åpent.

- I vårt nye Aktuelt-studio som er åpent for alle, legger vi fortløpende ut informasjon. Nødvendig og kritisk informasjon om korona-situasjonen er selvsagt også åpen. Nye tilfeller i Lofoten og råd fra myndighetene er eksempler på saker vi holder åpne og tilgjengelig for alle, sier Steffensen Kielland.

- Tøffe tak

I Våganavisa har daglig leder og markedssjef Anders Kristoffersen også måtte permittere ansatte.

- Jeg har permittert begge på marked, der er det bare meg igjen. Vi har også permitteringer i redaksjonen der to journalister er permittert 50 prosent.

Kristoffersen frykter annonsemarkedet vil være svært krevende ut 2020. Han håper nå regjeringen kommer med krisepakkene mediebransjen har etterspurt.

- Dette er tøffe tak, sier han og slår fast at avisa vil unngå å måtte gå til oppsigelser.

Lofot-Tidendes redaktør Kent Roar Nybø var ikke tilgjengelig for kommentar fredag. Lofot-Tidende eies i likhet med Lofotposten av Amedia.

Avisa Lofoten har ikke permittert ansatte. Avisa består av to redaksjonelt ansatte og to frilansere.

- Vår inntekter kommer først og fremst av nye abonnenter. Vi har ikke markedssjef og selger ikke så mye annonser. Dermed blir vi ikke så påvirket av dette, sier redaktør Kurt Erik Kleppe-Holm.

Flere medier er rammet av sviktende annonsemarked. Avisa Nordland viste også fredag til at de må permittere ansatte i markedsavdelingen.