Året som gikk

DEL

LederEt nytt år står klart på trappen fylt med muligheter og utfordringer. Samtidig er overgangen fra 2019 til 2020 en anledning til å skue tilbake på året som har gått.

Januar ble avsluttet med et snøkaos vi sjeldent har sett maken til, mens februar fulgte opp med vinterstorm og ødeleggelser. Heldigvis ble ingen alvorlig skadet som direkte følge av stormens herjinger i året som gikk.

At Lofoten er såpass værhardt, har også vært en faktor som har gjort at det har tatt tid å utrede hvor og om det er mulig å bygge en større flyplass i Lofoten. I vår la endelig Avinor frem værmålingene som viste at Leknes er eneste alternativ i Lofoten for storflyplass. I høst fulgte de opp med samfunnsøkonomiske utredninger som viser at Leknes og ny E10-trase kommer bedre ut en Skagen og tunnel under Hadselfjorden. En felles anbefaling fra Avinor og Statens vegvesen var ventet i høst, men ny frist er satt til 1. februar 2020. Hva som anbefales, vil kunne få stor betydning for utviklingen i øyriket i årene som kommer. Storflyplass, og ikke minst betydelig kortere kjøretid mellom Leknes og Svolvær, gir nye muligheter til utvikling. Det siste året har vi imidlertid også sett flere kritiske røster til planene om storflyplass. Til syvende og sist er det opp til Samferdselsdepartementet å vurdere innspillene i den nye gjennomgangen av Nasjonal transportplan (NTP) i 2021.

I september ble det valgt nye kommunestyrer for perioden 2019-2023, noe som har preget spaltene våre både før og etter valgdagen i september. I Lofoten førte valget til interessante utfall og ordførerskifter i flere kommuner. Lofotposten fulgte valgkampen tett, og Senterpartiet hadde god medvind i meningsmålingene vi presenterte for våre lesere. Men at Sp skulle komme ut som største parti i Vestvågøy med nesten 30 prosent av stemmene, var oppsiktsvekkende. Arbeiderpartiets Remi Solberg beholdt imidlertid ordførerkjedet ved å samarbeide med Senterpartiet.

SP fikk likevel ordfører i to kommuner i Lofoten. I 2015 var Sp ekstremt nær ved å sikre rent flertall i Flakstad, men fikk likevel fire år i opposisjon. I 2019 sikret Sp seg fire år i posisjon og ordførerkjedet til Trond Kroken, ved å inngå samarbeid med SV. Den største skrellen kom imidlertid i Vågan. Der byttet Sp side etter fire år i posisjon sammen med Høyre, et samarbeid alle parter tilsynelatende hadde vært fornøyd med. Men med Ap, SV og Rødt som nye samarbeidspartnere, sikret Frank Johnsen og Sp ordførerkjedet i Vågan – til stor overraskelse for mange. Ikke minst for Eivind Holst, som måtte takke av etter åtte år som populær ordfører i kommunen.

Dessverre har nyhetsbildet i Lofoten i 2019 også blitt preget av hendelser med tragiske utfall. Når vi ser på lista over de mest leste sakene våre fra året som gikk, preges den av hendelser vi så gjerne skulle vært foruten. Der er semitraileren som havnet i sjøen ved Strømsnes i Flakstad, hvor en lofoting mistet liv i vinter. I Kabelvåg skjedde en tragisk drukningsulykke i vår, hvor en ung gutt mistet livet i Madsvannet. I ulykken ved fergeleiet i Badebukta i Svolvær i sommer, mistet tre personer livet da bilen de satt i havnet i sjøen. Og i høst falt en ung kvinne ned fra Offersøykammen og mistet livet.

I alle nevnte tilfellene har vi sett hvordan lokalsamfunnene i Lofoten har stått sammen i sorgen. Etter ulykken ved fergeleiet i Svolvær ble det samlet inn i underkant av 300.000 kroner til de etterlatte, en innsamling Isabel Amundsen Hægdahl sto i bresjen for. Badeulykken i Madsvannet førte til fokus på sikkerhet, og flere livbøyer kom raskt på plass. På Vestvågøy tok Roy André Thuv initiativet til felles fjelltur på Offersøykammen, for å minnes kvinnen som mistet livet i fallulykken.

Alle disse initiativene, og varmen og rausheten folk i Lofoten viser når ulykker rammer så hardt, er noe av det som er viktig at vi tar med oss inn i det nye året. Vi i Lofotposten ser frem til å følge den videre utviklingen i vårt øyrike, og rapportere om stort og smått til våre lesere også i 2020. Godt nytt år.

Skriv ditt leserbrev her «

Si din mening om Lofoten, samfunnet og folket som bor her. Vi prioriterer lokale innlegg og lokale debattanter.

Artikkeltags