Gå til sidens hovedinnhold

Storkoste seg på juleverksted hos vikingene

645 på juleverksted på Lofotr Vikingmuseum på Borg

Artikkelen er over 3 år gammel

-Det er første gang vi er her, det blir ikke den siste! smiler Stamsund-jentene alt etter første stasjon.

Vi er på årvisse juleverkstedet på Lofotr Vikingmuseum på Borg – sammen med 645 andre store og små som er i skikkelig julemodus.

Kul på veggene i høvdingehuset med andre ord. Fyr på grua hvor vikingbrød stekes. Bare blide fjes å se hvor du enn snur deg.

Vikingbrød

Marta Cingelle (10), Kristiana Jekabsone (12) og Baiba Karvica – Kristianas mamma – er i ferd med å steke vikingbrød over åpen ild. Det dufter herlig av nystekt bakst og bjørkeved som brenner.

- Det er første gang jeg er på juleverksted her på Borg, det er skikkelig artig! Marta og jeg fant ut at vi ville begynne med vikingbrød, det så så spennende ut. Og det er det! Jeg tror det skal smake når vi får det ferdig stekt med godt smør, brun ost og honning på, sier Kristiana.

- Jeg har alt smakt på mitt vikingbrød, uten pålegg, og det var kjempe godt! Jeg skal bake flere, smiler Marta.

Etter stasjonen med vikingbrød skal alle de andre tilbudene prøves – treprodukter, smykker, veving, filtarbeid, dekorasjon av grankvist og mye mer.

- Vi har vært på mange juleverksted tidligere, men ingen har vært så bra og spesielt som dette, konkluderer jentene.

Samme konklusjon

Samme konklusjon trekkes også av alle andre som vi slår av en prat med underveis i juleverkstedet.

Trangt om plassen, ja, men det går helt greit, alle med et smil om munnen.

- Vi må bare være litt tålmodige og vente litt på tur enkelte steder. Men det gjør ikke noe, for alt er jo så gøy! Sies det i forbifarten.

Både ung og gammel fra hele Lofoten lovpriser Lofotr Vikingmusem på Borg for juleverkstedet som tilbys år etter år.

- Et desidert høydepunkt i adventstida! lyder dommen.

Gi noe tilbake

- Dette er vår hilsen tilbake til alle de som støtter oss gjennom hele året. Vi ønsker rett og slett å gi noe tilbake, sier Hege Eilertsen på Lofotr Vikingmuseum.

- Mange som er her for første gang, er overrasket over at juleverkstedet er gratis, men det er som sagt vår gave til folket, fortsetter hun.

Hege Eilertsen er helt overveldet over hvor mange som fant veien til juleverkstedet på Borg første lørdag i advent.

- 645 lyder tallet som er registrert, ny rekord så det holder. Den gamle lød på litt over 500, den ble satt i fjor. Tilbudet blir tydeligvis satt pris på, og det ser ut til å passe for alle. Jeg blir helt varm om hjertet når jeg ser alle barna, foreldrene og besteforeldrene storkose seg i høvdingehuset og glassgården, runder hun av.

Kommentarer til denne saken