Lofotrådet til næringsministeren: – Trenger raskt svar om grenseåpning

VIL HA SVAR: Lofotrådet vil ha svar fra næringsministeren om når grenseåpning skal vurderes. Fra v. sekretariatsleder Hanne Ulrichsen, leder Remi Solberg og nestleder Elisabeth Mikalsen (Røst).

VIL HA SVAR: Lofotrådet vil ha svar fra næringsministeren om når grenseåpning skal vurderes. Fra v. sekretariatsleder Hanne Ulrichsen, leder Remi Solberg og nestleder Elisabeth Mikalsen (Røst). Foto:

Lofotrådet vil be regjeringen avklare så rakst mulig om når grensene til Norge kan bli åpnet for fri ferdsel.

DEL

Reiselivet nasjonalt og i Lofoten ligger omtrent nede som følge av koronapandemien. Samtidig har enkelte reiselivsanlegg en utfordring knyttet til sommertrafikken: Ved mange anlegg er sommer nærmest fullbooket av utenlandske turister, som venter i det lengste med å avbestille for å se hvordan pandemien utvikler seg.

– I en skvis

I regionrådets møte torsdag tok Terje Wiik (KrF), opposisjonen i Vestvågøy sin representant i rådet, viste til at flere aktører han har snakket med har havnet i en skvis.

– De har fullbooket anlegg, og kan per i dag ikke si ja til nordmenn som ønsker å dra på ferie til Lofoten. Det er veldig uheldig i en situasjon der det sies fra flere hold at innenlands turisme vil øke i år på grunn av koronasituasjonen. Vi trenger en avklaring fra nasjonale myndigheter om utenlandske turister skal avvises ved grensen. Lofotrådet må bidra til å hjelpe en næring som sliter med å få inntekt i sommer, sa Wiik.

Grenseåpning

Lofotrådet ber nå næringsministeren avklare raskt når grenseåpning kan være aktuelt. Flere ordførere har fått henvendelser fra reiselivsaktører som opplever å måtte avvise bestillinger samtidig som de ikke vet om utenlandske gjester kommer eller ikke.

– Hos oss er aktørene litt fortvilt fordi de frykter at de ikke får gjester i sommer. Det kan føre til nesten tomme reiselivsanlegg mens airbnb får gjestene som kommer. Derfor haster det med å få svar, sa Værøy-ordfører Susan Berg Kristiansen.

Lofotrådet har gjennomført en spørreundersøkelse blant reiselivsbedrifter om hvordan de ser for seg sommeren. Av de 46 som har svart, opplyser noen at de neppe vil åpne til sommeren, opplyste sekretariatsleder Hanne Ulrichsen.

Sommertrafikk

Leder i Lofotrådet, Vestvågøy-ordfører Remi Solberg (Ap), ser flere utfordringer til sommeren.

– Flere nordmenn sier at de vil feriere i eget land. Lofoten er en spydspiss. Et spørsmål er hvordan vi skal forberede oss på turistbesøk i en situasjon med pandemi og strenge smitteverntiltak, og hvilke smitteverntiltak som skal følges? Samtidig har vi en stor turistnæring i Lofoten som trenger alle besøk som de kan få, sa Solberg og viste til at regler i andre land vil spille inn.

– Tyskland vurderer nå når grensene skal åpnes.

Reiselivsanlegg vil også møte konkurranse med bobiler, selv om det kommer færre utenlandske turister til Lofoten, påpekte flere. På ti år har den norske bobilparken økt fra 24.811 til 49.690.

– Det er grunn til å tro at vi kan få stort innrykk av bobiler, mente Terje Wiik.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken