Fiskeripolitisk seminar i Oslo: – Må sikre et system for rekruttering

MÅ VELGE: Ordfører og leder i Værøy KrF Dagfinn Arntzen, mener partiet må velge samarbeidspartnere. – Hvem det blir vil jeg diskutere internt før jeg går ut med min mening.

MÅ VELGE: Ordfører og leder i Værøy KrF Dagfinn Arntzen, mener partiet må velge samarbeidspartnere. – Hvem det blir vil jeg diskutere internt før jeg går ut med min mening.

Artikkelen er over 1 år gammel

Værøy-ordfører er blant innlederne når framtidig kvotesystem i kystflåten diskuteres i Oslo mandag.

DEL

Det er Vest-Finnmark regionråd som arrangerer det fiskeripolitiske seminaret 7. januar, med Lofotrådet som samarbeidspartner. Deltakerne er forskere, stortingspolitikere, lokalpolitikere og representanter for fiskeflåten og fiskeindustrien.

Under 11 meter

Seminaret er en del av forberedelsene til Stortingets behandling av nytt kvotesystem. Utvalget som har vurdert dagens system la fram sine forslag i 2016. Blant de mest omstridte spørsmålene politikerne skal avgjøre er innføring av strukturkvoter i fiskeflåten under 11 meter. Et annet tema blir om fiskekvoter skal være tidsbegrenset, som i dag, eller evigvarende.

Lofotrådet har uttrykt skepsis til strukturering for båter under 11 meter.

– Når det gjelder å samle flere kvoter på ett fartøy under 11 meter er det en generell skepsis i Lofoten, sier Værøy-ordfører Dagfinn Arntzen (KrF) som er en av fem ordførere fra Nord-Norge som skal innlede under seminaret.

– Suksess

Han er opptatt av å ikke svartmale situasjonen i fiskerinæringen. Arntzen mener kvotesystem bør «ryddes opp i», samtidig som systemet sikrer rekruttering. I hans kommune er 11 av 65 yrkesfiskere under 30 år.

– Fiskeriene er de siste tiårene er suksesshistorie. Vi må sørge for at mulighetene til å komme inn i næringen ikke blir forverret. Den minste flåten er en viktig inngangsport.

I Lofotrådets møte før jul mente professor Jahn Petter Johnsen ved Universitetet i Tromsø at fiskeripolitikken, inkludert kvotesystemet, vil bli utformet i tråd med politikken til Ap og Høyre. Arntzen er enig.

– Jeg tror også det er viktig å bevare kontinuitet og stabilitet i fiskeripolitikken. Det kan de to partiene og sentrum sørge for. Dette er ikke tiden for krumspring som kan true næringen som det heies på fra hele landet.

Nord i Sør

Foruten Arntzen skal nestleder i Lofotrådet, Røst-ordfører Tor Andreassen, og ordførerne Hans Fredrik Sørdal (Flakstad) og Remi Solberg (Vestvågøy) delta fra Lofoten. De skal også delta på den årlige konferansen Nord i Sør» i Oslo 8. januar, der Nord-Norges framtid debatteres av næringsliv, organisasjoner og lokale og sentrale politikere.

Les også: Tror på fiskeripolitisk kompromiss mellom Ap og Høyre

Les også: – Også båter under 11 meter bør få adgang til flere kvoter

Artikkeltags