– Det er en trasig skjebne

Kampen ble stoppet i omtrentlig 15 minutter da ambulansen kjørte inn på banen for å bistå Hans Jørgen Andersen.

Kampen ble stoppet i omtrentlig 15 minutter da ambulansen kjørte inn på banen for å bistå Hans Jørgen Andersen. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Kampen ble stoppet, spillerne ble sendt i garderoben og ambulansen inntok gressteppet da Hans Jørgen Andersen skadet seg stygt mot Tverlandet lørdag.

DEL

– Det er synd at jeg ikke får med meg den siste kampen mot Bodø/Glimt 2, sier Hans Jørgen Andersen.

Ti år etter at han spilte sin siste kamp i FK Lofoten-trøyen, var Andersen hentet inn som en av redningsmennene i kampen mot nedrykk. 15 til 20 minutter ut i andre omgang i kampen mot Tverlandet lørdag gikk det galt. 43-åringen brakk beinet i en sugende takling på det som kunne blitt en Tverrlandet-kontring.

– Jeg gikk vel litt for sent inn i en takling. Jeg er ikke helt ung lenger. Men det er et «pent» benbrudd. Jeg slipper gips, sier Andersen.

Fikk trøst av sønnen

Kampen ble avbrutt i omtrentlig 15 minutter mens Andersen fikk hjelp, og deretter fraktet i ambulanse til Nordlandsykehuset Lofoten på Gravdal. Derfra gikk turen til Nordlandsykehuset Bodø.

– Jeg må vel holde meg i ro i seks til åtte uker.

Hans Jørgen Andersen var en av tre tidligere spillere som er hentet inn på tampen av en tung sesong for å berge plassen. Andersen skulle spille de tre siste kampene. I den forrige, mot Stålkameratene, var han innbytter.

Lørdagens kamp startet han, hvor han spilte midtstopper i tospann med sønnen Markus. FK Lofoten vant 4–0.

– Han klappet meg på hodet da jeg lå nede, og ønsket meg lykke til. Det var i hvert fall bra at vi vant kampen. Vi holder nullen, og spiller godt.

Lege blant tilskuerne

Allerede søndag morgen ble Andersen operert, og mandag kunne han reise hjem fra sykehuset.

Da uhellet var ute fikk han kyndig hjelp av lege Markus Walsøe, som tilfeldigvis var tilskuer på kampen.

– Jeg sprang ned til banen umiddelbart og spurte om de trengte hjelp. Hans Jørgen var selv rimelig klar på at benet var brukket. Jeg hjalp til med å holde det stabilt til ambulansen kom, forteller Walsøe, som jobber ved UNN Harstad.

Han forklarer at det ikke er så mye man kan gjøre på stedet ved en slik skade.

– Foten var ikke i en stor feilstilling da jeg kom, så jeg prøvde å få av han skoene og sokker for å se om han hadde blodsirkulasjon forbi bruddstedet. Da ambulansen kom spjelket de benet og ga han smertedempende, sier Walsøe.

Er det viktig å få assistanse raskt ved en slik skade?

– Det er for så vidt det. Blir det mye blødning og hevelse i leggen kan det være farlig, men der og da oppfattet jeg det ikke som et problem, sier legen.

På FK Lofotens Facebook-side takker Andersen for hjelpen han fikk.

– Jeg rette en stor takk til Markus Walsøe og andre som hjalp meg før ambulanse ankom, skriver han.

Bedriftsfotball

Berger FK Lofoten plassen?

– Det blir tøft. Vi må ha poeng i den siste kampen. Vi får håpe det beste, sier Andersen.

43-åringen har spilt for Gevir Bodø, Grand Bodø, Reipå, Bodø/Glimt, FK Lofoten og Aalesund FK. Etter å ha spilt spiss i FK Lofoten i en årrekke gikk Hans Jørgen Andersen til Aalesund FK i 2001. Etter 2002-sesongen gikk han til Bodø/Glimt hvor han var med å vinne sølv i Tippeligaen og cupen i 2003-sesongen.

En skade satte en stopper for karrieren. I 2004 var han tilbake i Svolvær, og fikk med seg et par kamper på tampen av sesongen for FK Lofoten.

– Siden har jeg spilt bedriftsfotball. At jeg ble hentet inn nå, ti år etter at jeg la opp, har vel noe med rutinen å gjøre. Jeg har holdt meg i bra fysisk form.

Ser du for deg innhopp i 2015-sesongen for FK Lofoten?

– Det blir nok bedriftsfotball for meg.

– En trasig skjebne

FK Lofotens trener, Terje Hansen, sier Andersen hadde fortjent en bedre skjebne etter at han ofret seg for klubben i en vanskelig tid.

– Han er veldig lojal og ofrer alt. Av og til skjer slikt med spillere som er så oppofrende som Hans Jørgen er i spillestilen. Det er fryktelig trasig at det skulle skje, sier Hansen.

Var spillerne preget av skaden?

– Ja. Alle syntes det var veldig trist. Mange var preget, men vi klarte å samle oss etter hvert, og bestemte oss for at vi skulle gjennomføre skikkelig. På en bisarr måte motiverte det oss enda mer, forklarer Hansen.

En av de andre «hjelperne», Roy Ekrem, måtte også forlate banen med skade i oppgjøret. I tillegg pådro Espen Celius seg gult kort, og er suspendert til helgas livsviktige borteoppgjør mot Bodø/Glimt 2.

– Det er selvfølgelig ikke heldig. Hvor mye det vil ha å si vet vi ikke ennå. Nytten av å ha spillere som Hans Jørgen, Roy og Glenn Jensen har uansett vært god for de unge spillerne. De har fått noen impulser de kan ta med seg videre, mener Hansen.

Kampen mot nedrykk

Grand Bodø, som konkurrerer med FK Lofoten og Sortland for å unngå nedrykk til fjerdedivisjon, vant i helga sin hjemmekamp mot Stålkameratene 4–3. På stillingen 2–3 til Stål brente bortelaget et straffespark, og Grand scoret seiersmålet på overtid.

– Det var veldig overraskende. Det var ikke slik vi hadde sett for oss at ting skulle se ut foran kampen mot Bodø/Glimt 2 til helga. Vi er kommet i en situasjon hvor vi må håpe at andre lag taper. Det er en ekkel situasjon å være i. Vi vet at nå på slutten kan alt skje i de forskjellige kampene. Noen lag har ingenting å spille for lengre, mens andre kjemper mot nedrykk. Det er mye som kan skje på slutten, understreker FK Lofoten-treneren.

Når en serierunde gjenstår ligger FK Lofoten på den siste nedrykksplassen med 18 poeng. Grand Bodø har like mange poeng, men bedre målforskjell enn lofotingene. Sortland ligger på 8. plass med 19 poeng.

Grand Bodø skal møte Innstrandens borte, mens Sortland tar imot Sandnessjøen hjemme.

I teorien kan FK Lofoten klare seg med uavgjort borte mot Glimt 2.

– Det stemmer, men det er dumt å snakke om ett poeng. Det er like vanskelig som å ta tre poeng på Aspmyra. Vi må ha poeng, og vi er nødt til å spille på vårt maksnivå for å være i nærheten av å klare det, avrunder Hansen.

Artikkeltags