Torsdag 31. juli 2014 ble en merkedag for daglig leder Frode Hov og resten av apparatet rundt Lofoten Golf Links på Gimsøy. Da ble nemlig byggeaktiviteten som har pågått ved anlegget i over fire år endelig avsluttet.

– Det har vært utfordringer underveis, men det har også vært et veldig spennende og lærerikt prosjekt for alle som har deltatt. Å bygge en golfbane er en spesiell byggeprosess, forklarer Hov, og legger til at det har vært nødvendig å hente inn spesialkompetanse og utstyr fra blant annet England, Irland og Skottland for å fullføre jobben med å bygge en fullverdig 18-hulls golfbane.

Nå går prosjektet inn i en fase hvor gresset skal etableres og banen «sette seg». Det gjødsles, vannes og klippes. Planen er at banen kan åpnes våren 2015.

– Jeg er veldig stolt over at vi har holdt framdriftsplanen som vi la sist vår. Våre samarbeidspartnere, leverandører og ansatte har stått på og gjort en fantastisk innsats, legger Hov til.

Stor kompetanse

For to år siden inngikk Lofoten Golf Links samarbeid med amerikanske Troon Golf – verdens største golfmanagementselskap. Selskapet har samarbeid og tilsyn med over 200 golfbaner verden over, og har vært tungt involvert i arbeidet rundt Lofoten Golf Links.

– De har deltatt gjennom hele prosessen konkret med sitt nettverk og sine ressurser. Samarbeidet har fungert veldig godt. Det er en utrolig styrke for oss å kunne benytte oss av deres kompetanse.

Skotten Jake McTavish har vært banens «shaper», det vil si at han har formet banen med bulldoser og gravemaskin slik den er tegnet av arkitekt Jeremy Turner.

– Han har gjort en veldig vesentlig jobb synes jeg, og løftet prosjektet til et høyere nivå enn jeg trodde vi kunne nå. Målet er at det skal se helt naturlig ut, som om det alltid har sett slik ut her. Det skal både se vakkert ut og fungere golfmessig, samtidig som det glir inn i landskapet, forklarer Hov.

Blant Europas 20 beste

McTavish driver sitt eget selskap, og har gjennom sitt engasjement jobbet med å utforme golfbaner verden over. Han har blant annet bidratt ved flere anlegg i De forente arabiske emirater, Bahrain, Tyskland, Qatar og England.

– Dette stedet er unikt. På sommeren er det lys døgnet rundt, og landskapet er helt fantastisk. Det er også den eneste links-banen som ligger nord for polarsirkelen, og er ulikt noe jeg har arbeidet med tidligere. Jeg tror at denne banen vil være blant Europas 20 beste når den åpner til neste vår, skryter McTavish.

Utvidelsen koster i størrelsesordenen 30 millioner kroner, og Frode Hov legger ikke skjul på at torsdag var en stor dag for han personlig som daglig leder.

– Vi har jobbet kjempehardt for å nå dette målet, og det er veldig tilfredsstillende at vi har klart det. Når vi åpner denne banen er det en verdensnyhet. Men vi er ikke helt i mål ennå. Det er vi først når vi har åpnet til våren og vi drifter med overskudd, smiler Hov, og legger til:

– Jeg vil rette en takk til Innovasjon Norge, SIVA og DNB som er med og muliggjør dette prosjektet.

«Tutta» til markeringen?

Hvilke muligheter gir dette for dere, Lofoten og tilreisende golfere?

– Hever vi blikket er målet med dette å skape en attraksjon for Lofoten og Nord-Norge. Markedet er nysgjerrig på oss, men vi har ikke satt inn det store trykket på salg og markedsføring enda. Apparatet til Troon er klare til å hjelpe oss med dette. Jeg er overbevist om at vi kommer til å få mye oppmerksomhet, og målet vårt er å mangedoble antall besøkende, understreker Hov, og lover at det blir en offisiell markering på åpningen til neste år, kanskje med besøk av klubbens ambassadør Suzann «Tutta» Pettersen.

LES OGSÅ: "Tutta" Pettersen elsker Lofoten!