Med kosthold, helse og trening som hjertesak

Opp av sofaen: I 2012 bestemte Aina Elisabeth Olsen seg for å satse på et bedre og mer aktivt liv. Nå hjelper hun andre.Foto: Kristian Rothli

Opp av sofaen: I 2012 bestemte Aina Elisabeth Olsen seg for å satse på et bedre og mer aktivt liv. Nå hjelper hun andre.Foto: Kristian Rothli Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

I 2012 bestemte Aina Elisabeth Olsen seg for erstattet slaraffenliv framfor TV-en med trening og riktig kosthold. Nå tilbyr hun gratis trening og veiledning gjennom 24Fitclub Svolvær.

DEL

– Jeg har sett at et riktig og godt kosthold i kombinasjon med trening har gitt meg ufattelig mye energi. Jeg kjenner også mange som har lyst på energien man får av å være aktiv. Det hadde jeg lyst til å dele med andre, men visste ikke helt hvordan. Med kyndig hjelp av gode venner i Tromsø ble det mulig, forteller Aina Elisabeth Olsen.

Og dermed ble 24Fitclub Svolvær født. Et gratis lavterskeltilbud som skal hjelpe folk opp av sofaen og mot et mer aktivt og bedre liv.

Gjennom venner som driver tilsvarende fitclubs i Tromsø fikk hun veiledningen og kunnskapen hun trengte for å kunne starte opp sin egen fitclub i Svolvær.

Kostholdet er viktigst

Ifølge Olsen er det ingen forutsetning å være godt trent for å være med på deres treninger, som i all hovedsak består av aktivitet og øvelser ved hjelp av egen kroppsvekt.

– Dette er noe som passer for absolutt alle. Det er alfa og omega å bare hive seg i det. Jeg har selvfølgelig et ønske om at folk skal være aktive. Men i tillegg til treningen fokuserer vi mye på kosthold. 80 prosent av resultatene kommer gjennom riktig kosthold, mener Olsen.

Hun har derfor holdt «spis smart-seminar» for medlemmene, for å gi dem en forståelse av hva de må spise for å nå målene sine.

– Mange glemmer ofte å få i seg nok næringsrik mat. Vi snakker om kosthold på alle treningene våre, og det er vel så viktig som selve treningen. Du er nødt til å ha motivasjon til å forandre vanene dine, forklarer hun.

Hva er et godt kosthold?

– Det er balansert. Du er avhengig av proteiner, fett, karbohydrater, vitaminer og mineraler. Det er ikke som å gå på diett. En diett kan fungere i en periode, men ikke i lengden. Jeg er for et variert kosthold, så kan man heller kose seg ekstra en gang i uka.

For å kartlegge hver enkelt deltakers behov og ønsker tilbyr hun også kroppsscanning og en behovsanalyse på tomannshånd.

– Der går vi gjennom kostholdet og målene de ønsker å nå. Gjennom kroppsscanningresultatene kan jeg se hva kroppen til hver enkelt trenger.

Hva er en kroppsscanning?

– Det er en vekt som måler muskelmasse, fettprosent og mye annet. Den er veldig kjekk å bruke, og gir svar på hvordan kroppen din er delt opp, sier Olsen.

– Vi begynner på startstreken

Fitcluben startet hun opp denne måneden, og hun har allerede samlet 30 medlemmer som deltar aktivt på treningene. Treningene består ofte av øvelser som knebøy, utfall, armhevinger, burpees og lek.

– Det er opp til hver enkelt hvor grensen går. Man kan eksempelvis trene knebøy med og uten hopp. Det er mange som sier «man skal være trent før man begynner å trene», men man må begynne en plass. Vi begynner på startstreken, sier hun.

Olsen har ikke idrettsutdanning, men har gjennom seminarer med Norges idrettshøgskole i Oslo og veiledning av andre fitclubs i Norge tilegnet seg den nødvendige kunnskapen.

– Jeg har lest mye om hvordan og hva, om øvelser og riktige holdninger, men jeg har ingen utdannelse innenfor trening. Jeg får veldig mye informasjon gjennom Herbalife, sier Olsen, som er distributør.

Hvordan har dette blitt mottatt i Svolvær?

– Veldig bra! Det er mange som er interesserte i å bli med, og nå er den rette tida til å ta vare på seg selv. Folk har vært veldig positive, og det synes jeg er kjempeartig. Jeg hadde i utgangspunktet satt en grense på 20 deltakere, men jeg oversteg den ganske raskt for jeg klarte ikke si nei. Nå er vi 30 deltakere, og det er fremdeles mange som har lyst til å bli med, smiler hun.

Så langt er det kun damer som er med i gruppa, og Olsen ser gjerne at menn også kommer for å være med.

– Jeg skulle ønske vi hadde hatt noen mannfolk også, de trenger også å være i aktivitet. Jeg veileder flere menn, men de er foreløpig ikke med på treningene, sier Olsen, som er alene om å drifte klubben.

– Vi trenger flere trenere som kan være med i teamet. Da blir tilbudet bedre, og vi kan starte opp flere «camper» i Lofoten.

Hva får du ut av dette ?

– Motivasjon, mestringsfølelse, og gleden av å se at andre får til ting. Det gir meg sinnssykt mye, og er min indre drivkraft. At folk blir glade og får gnist og energi er utrolig morsomt og spennende, avrunder Olsen, som oppfordrer alle som er nysgjerrige på tilbudet til å ta kontakt for uforpliktende og gratis trening.

Artikkeltags