Trenger vi FK Lofoten?

Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

FK Lofoten er på randen til nedrykk. Frilansjournalist Trond Schultz stiller spørsmålstegn ved om klubben fremdeles har livets rett. FLERE ENGASJERER SEG I DEBATTEN - DELTA DU OGSÅ!

DEL

Kommentar FK Lofoten har vært en suksess. FK Lofoten har gitt oss som liker fotball mange flotte opplevelser. Laget har mønstret gode spillere, og dratt gode lag til våre baner.

FK Lofoten har eksistert siden 1992. En prestasjon det står respekt av. Andre samarbeidsklubber som FK Narvik, FK Vesterålen og FK Hadsel maktet aldri å feste seg for lengre perioder.

Nå kjemper FK Lofoten desperat for å unngå nedrykk til fjerdedivisjon. Og skulle så skje så er det sannsynligvis slutten for klubben.

Det er trist i forhold til klubbens historie, men naturlig.

Da FK Lofoten ble stiftet var det masser av gode fotballspillere i Vågan.

Kabelvåg, Svolvær og Vågakameratene spilte i 3. divisjon. Det var lag som Knausen, Henningsvær, Laupstad, Ulabrand og Strauman. Mange spilte fotball, og mange var gode. Fotball var for mange eneste fritidsaktivitet av betydning.

Det store spørsmålet

Men tidene endrer seg. I dag spiller langt færre fotball, og færre er gode – eller ønsker å bli gode. Datamaskinen og treningssentrene frister mer.

Man sier gjerne at holdningene blant de unge er endret. De er ikke seriøse nok, eller de gidder ikke.

Men mest av alt handler det om frihet. Dersom man skal være med å satse i et lag, så må man forplikte seg til å stille opp slik fellesskapet ønsker, og det vil færre gjøre. Dermed blir det færre som holder lenge på med fotball.

Så trenger vi FK Lofoten? Eller er det slik at laget blir et hinder for å utvikle den lokale fotballen?

I min ferdsel på fotballbanene i regionen møter jeg på mange meninger. Noen vil for all del at FK Lofoten skal bestå. Andre mener at laget burde vært avviklet for lenge siden. De fleste argumenterer godt for sine meninger.

Argumentene

«De unge spillerne skal ha noe å se opp til».

Jo da, det er riktig. Men blir dagens FK Lofoten-spillere sett opp til? Jeg ser bare noen få barn på lagets hjemmekamper.

«Vi må samle de beste på et lag».

Riktig det også, og det blir gjort. Men det nytter ikke. Ikke alle vil til FK Lofoten, av ulike årsaker. Uansett så flytter de unge til studier etter noen år, så det blir for få igjen til å ha et satsingslag. Det blir for smått.

«FK Lofoten er grunnen til at vi har så få gode spillere».

Tja, det høres rart ut. Men når de beste guttespillerne og juniorene går til FK Lofoten, så stagnerer utviklingen for de nest beste. De blir ikke dratt etter kompiser nivåmessig, slik som da de var yngre. Og flere av de nest beste slutter, noe de kanskje ikke hadde gjort om de beste forble på laget. Derfor blir det et poeng at man burde spille på guttelag, juniorlag og seniorlag som er i samme klubb. Da ville kanskje flere holdt på lenge og blitt gode.

«FK Lofoten skal ikke ha som hovedmål å drive spillerutvikling».

Det er etter hvert blitt uklart hva som er målet med FK Lofoten. Er det å bli best mulig, eller er det å utvikle spillere for å sende dem til klubber lenger opp i seriesystemet? Om det siste er tilfellet, så er de lokale klubbene mye bedre på å drive spillerutvikling. KIL satser på et klart spillermønster der målet er at unge spillere skal læres opp til å bli spillende fotballspillere. Svolvær IL har jobbet systematisk med dette i mange år. De har prøvet seg frem, og beviset for fremgangen er at Svolvær IL har fostret flere landslagsspillere i aldersbestemt fotball.

«Med FK Lofoten så får ikke spillerne en naturlig flyt mellom aldersbestemt fotball og seniorfotball».

Det har i mange år vært en hemsko for både FK Lofoten, SIL og KIL at man ikke kan spille aldersbestemt i en klubb og samtidig være på FK Lofoten. Dette har gjort at guttelag og juniorlag i SIL og KIL har blitt svekket, og som påstått over, har det sannsynligvis hemmet utviklingen til de nest beste. I tillegg har det gjort at unge spiller i FK Lofoten har fått lite spilletid. (I dag er dette løst med et samarbeidslag i 5. divisjon).

«Ingen bryr seg om FK Lofoten».

Det er også et poeng at interessen for klubben faller. Og det er en naturlov: Når resultater uteblir, så uteblir folket. Det blir forsterket ved at klubben ikke har så dype røtter som moderklubbene. Det finnes de som snakker om, og har meninger om klubben, men få melder seg til tjeneste.

«Svolvær IL og Kabelvåg IL hjelper ikke FK Lofoten».

Ledere i SIL og KIL har nok med sitt. De har verken økonomiske eller menneskelige ressurser å skyte inn i FKL. De har heller sitt fulle hyre med å holde driften i gang i egne klubber. Det blir vanskeligere og vanskeligere å verve folk til forpliktende roller i klubbene.

Konklusjonen

FK Lofoten passer rett og slett ikke inn i dagens lokale fotball-landskap. Derfor er det ikke lenger så tragisk om klubben avvikles. Se heller lyst på fremtiden:

Kabelvåg IL er i ferd med å etablere seg i 4. divisjon. De har et uttalt mål om å utvikle et spillemønster, selv om det på kort sikt kan gå på bekostning av resultater.

Kabelvåg har et godt Gutter 16-lag, og nedover i aldersklassene er det flere talenter. Klubben bør derfor om to til fem år kunne etablere seg i øvre sjikt av fjerdedivisjon, og kanskje kjempe helt i toppen.

Svolvær IL har i dag et samarbeidslag i 5. divisjon, som kjemper om opprykk. Svolvær IL bør derfor etablere et lag i 4. divisjon.

Dersom de spillerne som i dag er i FK Lofoten styrker SIL-laget, så vil laget allerede neste sesong kjempe i øvre del av 4. divisjon.

Svolvær IL har et meget godt og jevnt Gutter-14 lag, med mange gode spillere. SIL bør satse på dette laget. Holde guttene samlet til de er ferdige med videregående.

De beste kan hospitere med SIL i fjerdedivisjon. Det å holde dem samlet vil også være med å høyne nivået til de nest beste.

Sørg for at laget har engasjerte og kvalifiserte trenere. Send dem ut av regionen for å matche dem mot god motstand.

Skap gode fellesskap i lagene og la dem utvikle individuelle og kollektive ferdigheter over tid. Da er jeg sikker på at Vågan om noen år igjen har spillere nok til ett, eller kanskje flere gode seniorlag i fotball.

SI DIN MENING I KOMMENTARFELTET UNDER!

FK Lofoten passer rett og slett ikke inn i dagens lokale fotball-landskap. Derfor er det ikke lenger så tragisk om klubben avvikles.

Artikkeltags