For fem år siden fikk hun budskapet av legen: Du har diabetes 2. Det betød at hun måtte ta medisin daglig for å hjelpe kroppens egen insulinproduksjon.

– Jeg husker noenlunde mine tanker og refleksjoner. Jeg tenkte at dette har jeg fått siden jeg er overvektig. Jeg levde usunt, erindrer Einarsen.

Diabetes type 2 er en sykdom hvor sukkerinnholdet i blodet er høyere enn normalt. Dette skyldes at kroppen ikke klarer å lage nok insulin.

Sykdommen rammer for det meste voksne personer over 40 år, og er forbundet med blant annet overvekt og fysisk inaktivitet. Diabetes type 2 er en alvorlig sykdom og en medvirkende årsak til utvikling av hjerte- og karsykdommer, hjerneslag, nyresvikt, blindhet, sår på føttene og amputasjoner.

I Norge har rundt 350.000 nordmenn sykdommen.

Selvpåført lidelse

– Det påvirket livet mitt psykisk. Jeg visste at jeg hadde påført meg selv en sykdom som jeg antakeligvis måtte bruke medisin mot resten av livet. Det er svært ubehagelig når blodsukkeret blir for høyt eller for lavt. Jeg er plaget med astma, og hvis jeg måtte ta kortison ble blodsukkeret for høyt. Det er ikke noe særlig behagelig, forklarer Einarsen.

Et liv med inaktivitet og ingen hensyn til kosthold, helsa eller kroppen førte til at Einarsen ble blant de 6000 til 7000 nordmennene som får diagnosen diabetes 2 hvert år.

– Jeg spiste og drakk stort sett det jeg ville. Det, i kombinasjon med lite fysisk aktivitet, gjorde at jeg fikk diabetes. Det er ikke så artig å innrømme at man er overvektig, men det er en realitet som alle rundt meg ser. Det vanskeligste var å innrømme det ovenfor meg selv. Det har jeg gjort, og derfor gjør det meg ingenting i dag at jeg var overvektig, fortsetter hun.

– Jeg angrer. Jeg tror ting kunne vært annerledes om jeg hadde tatt grep tidligere.

Takker Tjukkasgjengen

Hver gang hun var hos legen fikk hun beskjed om å gå ned i vekt, men legen talte for døve ører. En hendelse fikk imidlertid Einarsen til å snu livet til det bedre.

– Jeg gjorde en total kostholdsendring. Jeg gikk fra å spise to måltider per dag til å spise fem. Tre hovedmåltid og to mellommåltid for å holde forbrenningen i gang. Jeg prøver å bruke veldig lite hvetemel i den daglige kosten, og heller spise grovt brød.

Forbedret kosthold i kombinasjon med økt fysisk aktivitet satte Einarsen på sporet av en medisinfri hverdag. Mye av æren deler hun med Tjukkasgjengen på Leknes.

– Jeg vil gå så langt som å si at halvparten av hjelpa har jeg fått der. Det er en fantastisk gjeng. Jeg slet utrolig med kondisen i begynnelsen. Jeg var bestandig den siste som kom i «mål». Jeg klarte ikke å gå like raskt som de andre, men de venta på meg, kom med oppmuntrende meldinger og lot meg bruke den tida jeg trengte. De har vært utrolig flotte å gå sammen med.

– En utrolig følelse

I tillegg til å trene to dager i uka med Tjukkasgjengen går Einarsen turer i skog og mark to til tre ganger i uka. Mandag denne uka fikk hun gladmeldinga hos legen: Treninga og kostholdet har gitt resultater, du kan kaste medisinen.

– Det er en utrolig følelse å gå ut av legekontoret med medisiner slettet fra lista. Særlig når man har jobbet med det som mål. Det var helt fantastisk, og jeg var i en evig lykkerus på mandag.

Hvilke tips har du til andre som har diabetes, eller til de som står i fare for å få det?

– Begynn å trimme. For meg har kostholdet og mosjonen vært alfa og omega med en slik livsstilsykdom. Det er en utrolig høy dørstokk, men det nytter. Man må være bestemt og ikke gi opp. Jeg var nære ved å gi opp Tjukkasgjengen så mange ganger de første månedene. Det var grusomt. Men jeg holdt ut, og det var fordi de støttet meg hele veien. Det hadde aldri gått alene, da hadde jeg fortsatt vært under medisinering. For meg har den moralske støtten hjulpet utrolig mye. Den har også gjort slik at jeg kan trene alene. Det gir så mye energi å være i aktivitet, og jeg får mer overskudd. Jeg er Tjukkasgjengen stor takk skyldig.

Neste steg i Lofotpostens «Lofoten i Bevegelse» er Rock 'n Roll Marathon - et løp hvor du kan velge mellom distanse på enten fem eller 21 kilometer. Les mer om Rock 'n Roll Maraton her!