Å vente til første snøfall kan være livsfarlig

Er du blant de mange som planlegger å ta turen på fjellet med familien i høstferien, bør du vurdere å legge om til vinterdekk før du drar.

Er du blant de mange som planlegger å ta turen på fjellet med familien i høstferien, bør du vurdere å legge om til vinterdekk før du drar. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Når bør du skifte til vinterdekk?

DEL

Er du blant dem som skal på fjellet i høstferien? Da bør du finne frem vinterdekkene om det er meldt temperaturer ned mot et par plussgrader dit du skal.

– Selv om temperaturen fortsatt er på plussiden kan det om høsten legge seg et tynt islag på veiene, spesielt ved broer og elveleier. Kjører du da på sommerdekk er du ille ute, sier Fredrik Hauge, produktsjef ved Nokian Dekk Norge.

Yr.no melder at det allerede har snødd flere steder i høyden og over hundre målestasjoner registrerte minusgrader denne uken.

– Den norske fjellheimen er lunefull værmessig. Selv om det er meldt sol og plussgrader, kan dette skifte raskt og veldig lokalt. Blir du stående med sommerdekk på snøkledde og isete veier kommer du nok ikke tilbake med det første, sier Hauge.

Ikke vent på snøen

Mange bilister venter på at værmeldingen skal varsle om det første snøfallet, før de skifter til vinterdekk. Det i seg selv skaper kaotiske tilstander på veiene, men farene lurer lenge før den første snøen.

– Fra et sikkerhetsperspektiv har du ventet for lenge med å skifte dekk, dersom du venter til første snøfall, sier Hauge.

I Sør– og Midt-Norge kan man bruke piggdekk eller kjetting fra 1. november til første mandag etter 2. påskedag. I Nordland, Troms og Finnmark er samme periode 15. oktober til 1. mai. Men du som bilist har ansvar for din egen, og passasjerenes, sikkerhet.

– Det er viktig å være klar over at du som sjåfør er pliktig å ha dekk som er tilpasset det føret du kjører på. Hvis du er utenfor vinterdekkperioden og føret krever vinterdekk med eller uten pigger, både kan og skal du bruke det, sier Hauge.

Det er ingen begrensninger for når på året en kan bruke piggfrie vinterdekk, men de bør kun brukes om vinteren og ikke om sommeren, da piggfrie vinterdekk har dårligere bremse og vannplaningsegenskaper enn sommerdekk.

Har du trygge dekk?

Nye vinterdekk har en mønsterdybde på åtte millimeter. Norsk lov krever at vinterdekk skal ha minst 3 millimeter mønsterdybde, men anbefalt sikkerhetsgrense er fire millimeter.

– Siden vinterdekk vanligvis skiftes i oktober slites et normalt dekk med ca. én millimeter før vinteren har satt seg skikkelig i Norge. Med tanke på sikkerhet anbefaler vi derfor å gå inn i vintersesongen med minst 5 millimeter mønsterdybde, sier Hauge.

Når du kjøper nye dekk, sendes de gamle til resirkulering av dekkforhandleren din. (ANB)

Artikkeltags