20 utkikkspunkt og rasteplasser i ulik utforming teller Lofotens turistvei mellom Fiskebøl og Å. Den offisielle åpningen foregikk på Eggum i Vestvågøy, med taler av Naversete og regionveisjef Torbjørn Naimak, og feiende felespill av Susanne Lundeng.

- Med så mange arkitektoniske løsninger i så vakker natur vil Nasjonal Turistvei gjøre Lofoten enda mer attraktiv, sa Naversete.

Totalt skal Nasjonal Turistvei omfatte 18 strekninger i landet, syv av disse er i Nord-Norge. Prosjektet koster 1,2 milliarder kroner, og står endelig ferdig i 2011. I høst drar Navarsete og en delegasjon som inkluderer Dronning Sonja til Berlin og Frankrike for å markedsføre turistveiene.

- Norge vil få en turistattraksjon som mange land vil misunne oss, sa samferdselsstatsråden på Eggum.

Til Lofotposten avviste hun påstanden Frps Per Sandberg kom på med på Leknes om at turistveier kan bli tatt ut av Nasjonal Transportplan, og underlagt en annen og dårligere vedlikeholdsstandard enn europaveier og riksveier.

- Vås. Flere europaveier og riksveier er turistveier. Sandberg blander kortene, og sprer usannheter.

- Kan vi snu problemstillingen på hodet og gå ut fra at Nasjonal Turistvei betyr økt trafikk og dermed økt vedlikeholdsbehov?

- Det kan vi. Turistveistatusen betyr økt markedsføring og dermed økt trafikk. Da må vi se om behovet for vedlikehold økes, sier Navarsete.