Flertallet på Stortinget sier ja. Flere i Lofoten sier ja og ifølge ordfører Jonny Finstad er en mulig kommunesammenslåing mer aktuell enn på lenge. Også mer aktuell enn da Lofotrådet i mars 2012 åpnet for en utredning.

–?Jeg tok saken opp i Lofotrådet i 2012. Poenget er at vi får ikke inn midler til ulike utredninger uten av vi har med ordet sammenslåing, sier Finstad.

Som Lofotposten skrev i 2012, ble det i mars først laget en felles sak om samarbeid. Deretter ombestemte rådet seg og sendte en sak ut til kommunene om å utrede sammenslåing. Moskenes sa nei og saken ble lagt på is.

Svarer tirsdag

Som Lofotposten skrev fredag, tar nå Finstads partikollega Pål Krüger igjen til orde for sammenslåing. Nå mellom Vestvågøy og Vågan – som i form av en storkommune Lofoten har vært luftet tidligere.

Forslaget er sendt som en interpellasjon til førstkommende kommunestyremøte i Vestvågøy. Finstad vil ikke forskuttere hva han vil svare.

– Jeg vil svare på interpellasjon i møtet. Men saken er blitt mer aktualisert med regjeringskiftet, sier han.

Vil fjerne tilskudd

Regjeringspartner Venstre er senest ute med støtte til kommunesammenslåinger. Tidligere denne uka uttalte partiets nestleder Terje Breivik, at regjeringa bør legge til rette for lønnsomhet ved sammenslåinger.

– I dag har du et system som premierer kommuner som ikke vil slå seg sammen. Vi har blant annet et småkommunetilskudd som gjør at kommunene taper når de slår seg sammen med andre. Det må gjøres endringer som gjør at kommuner setter i gang en prosess, som jeg tipper de vil gjøre nå. Vi må ha et inntektssystem som gjør at de ikke taper på det, sier han til NTB.

Storkommune Lofoten

Ordfører Lillian Rasmussen i Moskenes kommune er med på en ny debatt.

–?Det er ikke noe rart at diskusjonen kommer opp nå, for flere partier på Stortinget er for det. Da er det naturlig at vi ser på det, sier hun.

Det var Moskenes som i fjor sa nei til sammenslåing. De ville heller samarbeide tettere.

– Det er jo en kommunestyrebeslutning, men vi må ta debatten på nytt og se på hva vi kan tjene på det – også økonomisk. Men hvis det skal bli sammenslåing tar jeg til orde for en storkommune Lofoten, sier Rasmussen.