Gå til sidens hovedinnhold

Besteg Svolværgeita med rulleskøyter

Artikkelen er over 7 år gammel

Malin Jacob og Joachim Skjævestad hadde aldri gått på rulleskøyter da de bestemte seg for å krysse Lofoten på langs. Det ledet til unike opplevelser de sent vil glemme.

– Sørlendinger er jo litt traurige da, så jeg ville gjøre noe sprøtt for å få Sørlandet til å begynne å forfølge drømmene sine, forteller Malin Jacob fra Kristiansand.

Med det som bakgrunn, kom den blide sørlandsjenta i kontakt med sin gamle klassekamerat Joachim Skjævestad.

Venneparet hadde ikke sett hverandre siden videregående, men oppdaget ved hjelp av sosiale medier at de delte den samme voldsomme eventyrlysten. Sammen kom de så på den nokså originale ideen om å krysse Lofoten på rulleskøyter. Det til tross for at ingen av dem hadde gått på rulleskøyter før.

Dermed tok det litt tid før de to sørlendingene fikk dreisen på skøytene.

– Da vi begynte å gå på Moskenes var jeg livredd. Jeg måtte klamre meg til autovernet i nedoverbakkene, ler Malin.

Tøff start

Turen fikk en tøff start. Store mengder regn ønsket sørlendingene velkommen til Lofoten. I tillegg falt Malin stygt og skadet halebenet allerede på dag to.

– Jeg har måttet gå på smertestillende hele turen. Det har vært et slit, beretter hun.

25-åringen måtte langt ut av komfortsonen for å i det hele tatt fullføre turen.

– Turen har vært hard og spektakulær. For meg har det vært en drøm som går i oppfyllelse, med mange fantastiske opplevelser på ferden. Også har jeg vært så sliten. Det har vært beinhardt, forteller hun.

Etter å ha tilbakelagt 12 mil på de siste to dagene, var ungjenta så utmattet at hun måtte legge fra seg noen tårer på Ørsnessletta, før hun fortsatte ferden mot Svolvær.

Innholdsrikt

Men selv om turen ble et blodslit, er det nok først og fremst de mange opplevelsene venneparet vil huske. Etter noen dager traff de Markus Wegge fra Kabelvåg, som «visste dem alt lekeplassen Lofoten hadde å by på». Sørlendingene fikk ta del i Lamholmenfestivalen. Eggum og Unstad ble utforsket, både med og uten surfebrett. Og da Markus tilbød seg å ta Malin og Joachim med på Svolværgeita, skulle nye standarder for «sprøtt» settes.

Helsprøtt stunt

Mens Malin var godt fornøyd med å klatre geita på vanlig vis, fikk Joachim en helsprø ide.

– Markus mente det skulle være mulig å klatre geita med rulleskøytene på, så da måtte jeg nesten bare prøve, sier Joachim, som presiserer at han har en del klatreerfaring fra tidligere.

Likevel var ikke det vanvittige stuntet noen lett oppgave å ta fatt på.

– Jeg måtte prøve å kile hjulene på skøyta inn i bergsprekkene, men i neste øyeblikk skled de ut. Ruten vi valgte er relativt lett rent klatreteknisk, men med rulleskøyter som fottøy, ble det noe av det hardeste jeg har klatret, meddeler Markus.

Etter det som kanskje er tidenes mest strevsomme ferd opp på geitas horn, vurderte Joachim mulighetene for å ta spranget med rulleskøytene på.

Men: – Det lot seg ikke gjøre. Jeg ville rullet rett av hornet.

Dermed måtte slitne armer holde rulleskøytene, mens Joachim hoppet barbent.

Trendsetter

– Jeg håper jo rulleskøyteklatring skal bli «det nye», ler Joachim, før han legger til:

– Det er nok noe av det rareste jeg noen gang har gjort.

Stuntet ga en viss form for mersmak gjennom det å være original. Likevel er både Joachim og Malin enige om at skøytene skal få hvile seg framover.

– Kanskje jeg utfordrer kompisene mine opp i fjellsiden med rulleskøyter på. Jeg har nok mettet mitt eget behov for en stund, beretter Joachim.

– Min rulleskøytekarriere er nok over, erkjenner Malin.

Nå venter nye eventyr for de spenstige sørlendingene, som ønsker seg tilbake til Lofoten i framtiden. Uten rulleskøyter.

Kommentarer til denne saken