Bråk i Vågan kommune

Lasse Nordby, leder Fagforbundet Vågan. 
 Foto: John-Arne Storhaug.

Lasse Nordby, leder Fagforbundet Vågan. Foto: John-Arne Storhaug. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Fagforeningene er lei av stadige konflikter.

DEL

De to hovedtillitsvalgte i Fagforbundet og Utdanningsforbundet, Lasse Nordby og Grete Bremnes – med vel 700 fagorganiserte i ryggen – bekrefter overfor Lofotposten at de er lei av stadige konflikter.

Brudd på Hovedavtalen

– Vi var nødt til å reagere på grunn av stadige brudd på Hovedavtalens bestemmelser. Ikke minst gjelder det ansattes uttalelses- og medbestemmelsesrett. Det hele toppet seg da administrasjonen la ut en høringsplan for Vågan innvandrer- og opplæringssenter, VIO, med feilaktige opplysninger – blant annet at vi som hovedtillitsvalgte hadde deltatt i arbeidet, sier Nordby.

– Har du en syndebukk?

– Ingen spesiell, siden flere er involverte. Vi vil foruten VIO, vise til planleggingen av ny brannstasjon og teknisk verksted i Osan, ansettelse ved teknisk drift og etablering av arbeidsgrupper og styringsgrupper for skole i Kabelvåg. Her kommer bruddene på rekke og rad. Det finner vi oss ikke i, sier han.

– Anser du dette som et forsøk på å holde arbeidstakergrupper ute?

– Jeg håper inderlig at de stadige omgåelsene skyldes uvitenhet. Men jeg må innrømme at det ser ut som om noen vil ha en mer politikerstyrt kommune. Imidlertid er det direkte forkastelig når ansatte på eksempelvis brannstasjon og skole ikke blir trukket inn for å fortelle om sine behov for nybygg, sier Lasse Nordby.

Grete Bremnes i Utdanningsforbundet i Vågan er enig, og er tilfreds med at rådmann Tommy Stensvik nå tar grep.

– Toppledelsen i kommunen har skjøvet problemene foran seg i flere år. Og det var ikke før siste uke at sjefene aksepterer at vi har et problem. Men min påstand er at sjefene fortsatt ikke forstår, sier Grete Bremnes.

– Har det vært problematisk å ta opp saker?

– Personlig har jeg kommunisert fritt, men vet at flere ansatte føler seg utrygge, og derfor lar være å ta opp høyst berettigede spørsmål. En slik hverdag kan vi ikke ha.

– Har du tatt vanskene opp med ditt forbund?

– Jeg er jevnlig i kontakt med Utdanningsforbundet i Nordland, og fått god støtte. Vi er enige om at arbeidsdagen kan gå på helsa løs, sier hun.

Rådmann Tommy Stensvik, som mener samarbeidsklimaet er godt, tror at uenigheten bunner i misforståelser.

– Ikke glipp av oss

– Det skal ikke herske tvil om at fagforeninger skal med når nybygg skal planlegges, slik det er nedfelt i Hovedavtalen. Jeg vil ikke betegne dette som en glipp fra vår side. Det er snarere et spørsmål om når fagforeningene skal trekkes inn i prosessene.

– Som for eksempel VIO?

– Ja, det kan vi si, sier rådmannen som fredag var i gang med å rydde – blant annet ved å innkalle til to møter.

– Jeg er enig i at jeg som rådmann må gripe fatt i dette. Og heldigvis er alle enige om at målet er å få en stadig bedre Vågan kommune.

Artikkeltags