Gå til sidens hovedinnhold

Bremnes hedret

Artikkelen er over 10 år gammel

Sist fredag 12. november ble Ole Hagbart Bremnes (80) hedret i Lofoten kulturhus.

Først lærer gjennom åtte år, og deretter 37 år som rektor ved Svolvær skole, og forfatter for det prisbelønte musikkteaterstykket Høgsarsteinen.

Stykket, der sønnene Ola og Lars har satt musikk til farens tekster, og som Linda Lillevik, Ruth Hansen, Ingunn Rottem Nilsen, Mari Gjertsen og Hege Thorgersen i teatergruppen Hælsikes Kvinnfolk så vakkert framførte i Lofoten kulturhus fredag kveld sammen med kapellmester Terje Brun og hans orkester.

Regien hadde Janne Vik Lossius, tekniker var Carl Gunnar Strøm, og scenearbeidere Anne Brith Schultz og Roger Solberg.

Lofoten Krigsminnemuseum ved styrer William Hakvaag hadde sørget for ekte kulisser, og i kulturhuset sørget direktøren for ekte dugnadsånd.

Første gang stykket ble satt opp var under Festspillene i Nord-Norge i 1990, og Ole H. Bremnes mottok deretter prisen Årets Verk fra Norsk Forening for komponister og forfatter (NOPA).

Stykket handler om folkesnakk, og hverdagslivet sett gjennom et vindu på Bremnes i Kvæfjord i de fem årene som Norge var okkupert av tyskerne, fra 9. april 1940 til 8. mai 1945.

Høgsarsteinen var en stein på Bremnes der en person før krigen så et likfølge i et synsk øyeblikk, noe som varslet krigen, mente man lokalt.