Brudd på sjøkabelen <br/>til Værøy og Røst

Administrerende direktør i Lofotkraft, Arnt M. Winther.

Administrerende direktør i Lofotkraft, Arnt M. Winther. Foto:

Artikkelen er over 8 år gammel

Strømkabelen fulgte med da skip dro opp ankeret.

DEL

Det var klokken 18.41 tirsdag kveld at sjøkabelen som forsyner Værøy og Røst med strøm, ble skadet.

Ifølge administrerende direktør Arnt M. Winther i Lofotkraft, var det ankeret til skipet "Polar Pioneer" som skadet kabelen.

- Personell på fartøyet oppdaget kabelen da ankeret ble dratt opp og observerte også gassbobler, noe som bekrefter at kabelen er skadet, opplyste Winther i ei pressemelding tirsdag kveld.

Winther sier til Lofotposten av det først ble registrert ei feilmeling på Lofotkrafts driftssentral. Ikke lenge etterpå ringte det fra "Polar Pioneer" med beskjed at kabelen hadde fulgt med skipets anker opp fra havbunnen.

Aggregatparken på Røst førsyner nå de to ytterste øyene i Lofoten med strøm. Den ble klar for drift i fjor sommer etter ei investering på 12 millioner kroner.

- Dette som nå har skjedd, viser bare at investeringen i aggregatparken var verdt hver eneste krone, sier Arnt M. Winther til Lofotposten.

Det er ikke første gang at skips oppankring bryter strømforsyningen til de to ytterste Lofot-øyene.

Natt til fredag 13. januar 2006 ble strømkabelen til øyene skadet av ankeret til et kypriotisk skip.

Et spesialteam fra Tromskraft skøytet kabelen.

Denne gangen skjer skaden på ei "snillere" årstid. Det er sommer, og ingen store kraftkrevende prosjekter er i gang på øyene. Ut fra dette regner Lofotkraft med å kunne forsyne befolkningen og næringslivet med strøm via aggregatene.

Winther oppfordrer likevel folk på øyene til å tenke over strømforbruket i den rådende situasjonen.

- Så lenge lasten er lav, vil aggregatparken kunne forsyne samtlige forbrukere på begge øyene. Øker lasten, eller at det oppstår problemer med driften av aggregatene, vil det bli iverksatt sonekjøring. Eventuell sonekjøring vil bli annonsert og lagt opp etter et fast driftsmønster, men vi regner med å unngå dette, sier Winther.

Prosessen med å utbedre skadene på strømkabelen er allerede i gang. Et kabelskip er i ferd med å ta seg fram til Lofoten.

- Vi regner med at skipet kommer til Moskenes allerede onsdag morgen, sier Lofotkraft-direktøren da Lofoposten snakket med han ved 22-tiden tirsdag kveld.

Selskapet er nå i ferd med å kartlegge hvilke mannskaper de har selv har tilgjengelig for å utbedre skadene. I tillegg er Tromskraft, som utbedret kabelen i 2006, kontaktet.

Arnt M. Winther gir ingen garantier, men håper at skaden skal være utbedret i løpet av ei ukes tid.

- Vi vet av erfaring at ting kan skje underveis i en slik situasjon, og kan ikke garantere noe i forhold til når feilen skal være rettet, sier Winther.

Skipet som skal løfte kabelen tilhører Seløy undervannsservice, og befant seg på Træna da Lofotkraft "slo alarm". Lofotkraft har beredskapsavtale med det maritime entreprenørselskapet.

"Polar Pioneer", som skadet strømkabelen, er 235 fot, og ble bygget som et isforsterket rekognoseringsskip i Finland i 1985. I 2000 var skipet gjennom ei oppgradering. I dag går det i adventure-trafikk, og er godkjent for å gå med 56 passasjerer. Marsjfarta er 12 knop.

Artikkeltags