Kajakkturen til Katrine og Daniel ble til en mer unik opplevelse enn hva de hadde håpet. I et fantastisk vakkert fjordlandskap utenfor det godt bevarte fiskeværet Nusfjord, støtte de på et uhyre i havet.

-Først trodde vi det var en kjempe av en sel som boltret seg i vannskorpa. Vi padlet etter dyret og fant ut at det stemte ikke. Det var ikke noe sel. Vi så et stort hode stikke opp, og tenkte på at kanskje det bare var en dykker, med en stor snorkel eller noe. Men da så vi noen svære luffer, som beveget seg i vannet. Et monster. Plutselig ble det uhyggelig, sier Katrine Skjold Ottesen.

Gjemte seg

De to kajakkene var kommet så nær som fem-seks meter og spennende nysgjerrighet hadde plutselig snudd til frykt. De to kajakkpadlerne så etter en redning, noe som kunne beskytte dem.

-Like ved var det en stor stein som vi padlet bak. Da følte vi oss trygge. Vi kunne se det svære dyret sakte bevege seg bort fra oss og ut av fjorden. Allerede da tenkte vi på sjøuhyret «Nessie» som skal befinne seg i innsjøen Loch Ness i Skottland. Vi døpte straks vårt uhyre for «Nussi», sier Katrine.

Flere hadde sett uhyret

Da de padlet inn i havna i Nusfjord sto det uvanlig mye folk på kaia. Og praten gikk høylytt. Det var flere som hadde sett det samme sjøuhyret.

- Da fikk vi vite hva det var. Det var en kjempeskilpadde vi hadde støtt på. Var det noe vi ikke tenkte på, var det at det kunne være en skilpadde så langt nord. Folk hadde sett den både fra kaia og restauranten i Nusfjord. De anslo at den var mellom 180 og 200 centimeter lang. En gedigen skilpadde, sier Katrine, som fikk seg sin meste fantastiske opplevelse i Lofoten etter to år med sommerjobb i Nusfjord.

Fantastiske Nusfjord

- Dette er min andre sesong i Nusfjord, og har med meg to søsken i år som også jobber her. Det er et helt fantastisk vakkert område og med slike opplevelser i tillegg kommer jeg tilbake, sier hun.

Daglig leder Jim Olaisen i AS Nusfjord forteller at det var mye ståk og styr da skilpadda svømte rundt nedenfor restauranten.

-Folk ropte og skrålte. En unik opplevelse i et unikt fiskevær, sier Olaisen.

Havlærskilpadde

Marinbiolog Martin Hole ved Akvariet i Bergen finner fort ut at dette må være en havlærskilpadde, etter å ha undersøkt saken.

-Den kan bli gedigen og helt opp mot den størrelse som her blir antydet. Ut fra de kunnskapen jeg sitter med er det ikke mange observasjoner av slike skilpadder i våre farvann. Kanskje fire til fem så langt. For noen år siden ble en havlærskilpadde fanget i Finnmark og den ble oppkalt etter daværende fiskeriminister Oddrun (Pettersen).

Det er ikke tvil om at denne skilpadda også er helt ut av kurs. Normalt yngler arten i Karibien. Den følger med Golfstrømmen ut på åpent hav hvor den beiter. Nå er den kommet så langt at den ikke har mulighet å komme seg tilbake til sine artsfrender som er flere hundre mil unna. Den klarer ikke å svømme mot Golfstrømmen, sier Martin Hole, som legger til at om temperaturen i havet fortsetter å stige, vil det dukke opp flere merkverdigheter i tiden som kommer.

Også ved Havforskningsinstituttet konkluderer de med at dette er en havlærskilpadde.

-Jeg har undersøkt litt og funnet at det ikke er gjort så mange slike observasjoner i Norge av denne arten. I 1959 ble en tatt ved Karmøy. Det medførte mange spekulasjoner og jeg tror faktisk den er tatt vare på og står utstilt i Stavanger. Dessverre vil eksemplaret som er observert i Lofoten gå mot en ublid skjebne. Den har ikke mulighet å komme seg tilbake til tropiske farvann igjen. Den vil ikke finne veien og den klarer heller ikke svømmeturen, mener Anders Jelmert ved Havforskningsinstituttet i Bergen.