- Det skal lite til før noens liv blir ødelagt

Mellomtrinnet ved Fygle skole på kurs for å få økt kunnskap om hva internett og sosiale medier er. Foredragsholder Michal Solheim fra OPUS Hadsel.

Mellomtrinnet ved Fygle skole på kurs for å få økt kunnskap om hva internett og sosiale medier er. Foredragsholder Michal Solheim fra OPUS Hadsel. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

De unge advares mot uvettug nettbruk

DEL

Nær alle elevene på mellomtrinnet ved Fygle skole har touchtelefoner. Torsdag lærte de å tenke seg om før de publiserer.

Nettvettregel nummer en: Vær forsiktig.

– Jeg ønsker at alle skal tenke seg om før de publiserer. Reflekterer de, da skjer det noe. Det sier Michal Solheim fra OPUS Hadsel.

Siden 2008 har han reist rundt i distriktet og foredratt om nettvett og sosiale medier. Til elever og til foreldre.

Torsdag besøkte han Fygle skole på Vestvågøy. Mens elevene ved mellomtrinnet fikk innsyn i det digitale universets feller og farer om formiddagen, fikk foreldre informert om hvorfor de bør følge mer med om kvelden.

For det er viktig å vite.

– Dagens unge er første generasjon som har ett digitalt liv – og ett aktivt liv. Kampen står om de unges ubetenksomme bruk av bilder, liks og kommentarer. Det de legger ut følger dem resten av livet og jeg har snakket med arbeidsgivere som etter å ha googlet gode kandidater til jobben, sier nei. De vil ikke ha dem, sier Solheim.

Denne viten håper han å gi videre.

– Det digitale livet følger barna livet ut og kampen handler om få dem til å skjønne hva dette er og hva som skjer, før det er for sent, sier han.

Erfaringen er at det nytter å informere.

– De skjønner hva dette handler om, sier han.

Det gjør også Olivia Grytdal Andersen (10, snart 11).

– Jeg er ikke med på noe. Mamma sier jeg må bli 13 år først. Hun sier det kan komme i kontakt med folk jeg ikke kjenner. Jeg kan bli hacka og bilder kan bli ødelagte, forteller hun.

Før syntes Olivia det var dumt. Men ikke nå.

– Vi fikk en lapp om dette foredraget – og nå synes jeg det er greit, sier hun.

Solheim sier det skal lite til før noens liv kan bli ødelagt.

– En “like” kan starte en mobbing. Et uskyldig bilde kan bli manipulert. Det er tre hovedfokus her; det ene er at du kan ødelegge for deg selv. Det andre at du kan ødelegge for andre. Og det tredje er mobbing, sier han.

Se mer på:

www.digmob.net

facebook.com/nettmobbing

ung.no/mobbing

reddbarna.no (link på siden til nettvett)

medietilsynet.no/trygg-bruk

Artikkeltags