– Disse fjorten ungdommene på bildet har en ting felles; de er alle døde!

Elevene på mellomtrinnet ved Kabelvåg barneskole fikk høre tankevekkende ting om sosiale medier fra Michal Solheim, og det samme fikk foreldrene mandag kveld.

Elevene på mellomtrinnet ved Kabelvåg barneskole fikk høre tankevekkende ting om sosiale medier fra Michal Solheim, og det samme fikk foreldrene mandag kveld. Foto:

Artikkelen er over 6 år gammel

Ikke mobb digitalt, er den klare oppfordringa.

DEL

Michal Solheim fra Opus Hadsel brukte sterke virkemidler da han fortalte 40 elever i 6. klasse ved Kabelvåg barneskole hvilke alvorlige følger mobbing digitalt på smarttelefon, nettbrett eller datamaskin kan få for mobbeofrene.

Elevene på mellomtrinnet møtte den erfarne læreren fra Hadsel videregående skole i to bolker mandag formiddag. Alle har smarttelefon, flere er på Facebook selv om de ikke er gamle nok til å ha konto der, bruker Snapchat og Instagram.

Og mange elever kjente til både nettsteder uten mobbing, og nettsteder med stor grad av digital mobbing som innslag, fikk Solheim klare tilbakemeldinger om.

– Jeg vil si at det viktigste budskapet jeg bringer fram til elevene er at de selv er de eneste som kan ta ansvar og forhindre digital mobbing i skoletiden og på fritiden.

– Spesielt utsatt er de unge når de skal dele bilder eller kommentere bilder som legges ut på nett. Da er det lett å trå feil både hva man legger ut av bilder, og hva man legger til av kommentarer til bilder.

Elevene er ofte ikke nok bevisste at når man først har lagt noe ut på Internett, så er det utenfor deres kontroll, mener Solheim.

– Chatting på nett med personer som utgir seg for å være noen helt andre enn de er, er farefullt. Spesielt når noen vil avtale et fysisk møte. Da bør man varsle sine foresatte, og ikke gå på slike møter. Det kan like gjerne være en voksen person som har vonde hensikter med dem, fordi de selv tror det er en 12-årig chattevenn de skal treffe.

Spesielt bør alle bjeller ringe når de havner i en situasjon at noen ber om at de skal legge ut bilder og videoer av seg selv, eller bruke Skype, spesielt i naken tilstand.

– Elevene i dagens grunnskole er de første som har to liv, ett digitalt og ett vanlig liv. Farene med å leve det digitale livet er det jeg forteller elevene om.

– Å tenke seg grundig om før man trykker SEND-knappen. Og ikke ødelegge livene for hverandre med digital mobbing, er noe av det viktigste vi kan lære elevene, sier Michal Solheim. Mandag kveld snakket han også for et panel av foresatte og foreldre ved Kabelvåg barneskole.

Artikkeltags