Gå til sidens hovedinnhold

Dødsalge i akvariet

Artikkelen er over 13 år gammel

Store deler av fisken ved Lofotakvariet er død etter at giftalgen chrychromulina leadbeateri tok knekken på den.

- Den første mistanken fikk vi 16. mai, og i løpet av helgen fikk vi bekreftelse på at giftalgene rammet utstillingsfisken, sier daglig leder Siri Esperø.

Så vel SINTEF i Trondheim som Havforskningsinstituttets avdeling i Arendal har bekreftet hvilken alge det er snakk om. Biolog Håkon Christiansen sier dette:

- Det var chrychromulina som også i 1991 ga oppdretterne store tap langs kysten. Den er ikke giftig gjennom hele livet. Men i konkurranse med andre algearter, kan den framstå giftig. Hvorfor dette skjer, vet vi ikke eksakt. Imidlertid er det et samspill mellom mengden av næringssalter i sjøen, og det faktum at vinteren er over og lyset er tilbake, som kan føre til disse forholdene, sier han.

Hverken han eller Siri Esperø vil underslå alvoret i at turistmagneten Lofotakvariet blir rammet på denne måten som det første akvarium i landet.

Gratis søndag
- Søndag arrangerer vi gratis fagdag for alle som er interesserte. Folk får være med på planktontrekk og skal få informasjon om hva et giftig algeutbrudd fører til. Men folk flest skal også få vite at de aller, aller fleste alger er vennligsinnete. Denne gangen var bare Lofotakvariet svært uheldig, sier Håkon Christiansen.

Av den fisken som denne gangen måtte gi tapt, nevner vi særlig laks, flekksteinbit, gråsteinbit, sei, småtorsk og rognkjeks. Fisken som ligger mye i ro og som trenger forholdsvis lite oksygen, klarte seg. Det gjelder blant andre flatfisk, krabber og sjøstjerner. Også den største torsken ser ut til å overleve.

Lavere priser
- Må dere legge om rutinene ved akvariet?

- Vi har akkurat nå et dårligere tilbud enn vanlig, og kjører derfor rabatterte billetter. Selvsagt har vi filmavdelingen intakt. Det samme gjelder kiosk -og matsalg, sier Siri Esperø.

Håkon Christiansen er svært spent på hva som skjer de kommende dagene.

- Da Lofoten ble rammet i 1991, var det vedvarende to-tre uker med østlig finvær, slik situasjonen er nå. Jeg skulle tro at nordvest og regn avslutter angrepet. Blant annet vil resirkulasjonen av sjøvannet bli annerledes, sier den rutinerte biologen.

Dødeligheten økt
Også vannprøver ved Høllalaks i Moldgavlen viser at chrychromulina er på ferde. - Vi har stoppet foringen, og merker en forhøyet dødelighet. Derfor følger vi utviklingen nøye, sier Line Ellingsen.