Eksklusiv italiensk forening på Røst

Røstværingene har hatt tette bånd til Italia i mange hundre år, og har egen vennskapsby nord i landet. Nå har de startet egen lokalforening av vennskapsforeningen Dante Alighieri. - Vi planlegger mange aktiviteter, kurs og foredrag fremover, sier leder Kjell-Arne Helgebostad. Her sammen med noen av de 26 medlemmene. Alle foto: Rune Kr. Ellingsen

Røstværingene har hatt tette bånd til Italia i mange hundre år, og har egen vennskapsby nord i landet. Nå har de startet egen lokalforening av vennskapsforeningen Dante Alighieri. - Vi planlegger mange aktiviteter, kurs og foredrag fremover, sier leder Kjell-Arne Helgebostad. Her sammen med noen av de 26 medlemmene. Alle foto: Rune Kr. Ellingsen Foto:

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

Nylig ble verdens nest nordligste avdeling av den italienske vennskapsforeningen Società Dante Alighieri etablert på Røst.

DEL

Foreningen har over 300 medlemmer i Norge, og over 200.000 på verdensbasis. Foreningen på Røst er sammen med foreningen i Rovaniemi den eneste nord for polarsirkelen.

– Vi planlegger å arrangere flere ulike kurs og arrangementer i løpet av året, sier nyslått leder Kjell-Arne Helgebostad (32). Foreningen har allerede 26 ivrige medlemmer, og arrangerer allerede italienskkurs for interesserte.

Tette italienske bånd

Società Dante Alighieri er en italiensk organisasjon som ble grunnlagt i Italia i 1889, med formål å fremme italiensk språk og kultur i Italia og verden for øvrig. Røst-samfunnet har sterke historiske og økonomiske bånd til Italia. Den venetianske adelsmannen Pietro Querini landet på Røst i februar 1432 etter et dramatisk skipsforlis. Dette er bakteppet for Querinioperaen, som ble satt opp og urframført på øya i 2012. Rundt 90 prosent av tørrfisken som produseres på Røst selges på det italienske markedet. Den lille byen Sandrigo som er vennskapskommune med Røst, arrangerer hver høst en stor tørrfiskfestival. Annethvert år reiser mange Røstværinger til festivalen i Sandrigo.

– Mange Røstværinger har utviklet nære vennskap med italienere gjennom denne kontakten. Måten vi blir tatt imot på der nede, gjør et sterkt inntrykk på oss, forteller Helgebostad.

Kurs og foredrag

Den lokale foreningen av Dante Alighieri tar mål av seg til å styrke disse båndene ytterligere, samt øke kunnskapen om og interessen for Italia blant Røstværingene.

– Vi skal ha flere kurs i sommer. Blant annet skal vi ha matkurs med to italienske mesterkokker til sommeren, vi skal arrangere kulturprogram under Querinioperaen, og til høsten får vi besøk av en italiener som skal holde foredrag om italiensk kroppsspråk!

Hvordan ble ideen om en lokal forening av Dante Alighieri unnfanget?

– Egentlig tok jeg kontakt med organisasjonen for å melde meg selv inn. Jeg har alltid hatt stor interesse for Italia selv, og bodde et halvt år i Firenze for noen år siden, der jeg lærte språket. Men da jeg ringte dem, fikk jeg beskjed om at jeg nok bodde litt langt unna hovedkontoret deres på Frogner. Så da bestemte jeg og noen venner oss for å starte egen lokalforening, humrer han.

Kommer fra Asker

Kjell-Arne Helgebostad er til daglig kommunelege på øya med 600 innbyggere. Han kommer opprinnelig fra Asker, og flyttet dit med sin samboer for halvannet år siden.

Hvordan endte du selv på Røst?

– Jeg kom hit første gang I 2004 som turist. Så ble det ledig jobb til oss begge her ute, og nå har vi kjøpt oss hus og etablert oss her. Selv om Røst ligger langt ute i havet, er det et av de samfunnene i Norge med tettest kontakt til Europa og verden. Så her trives vi veldig godt, avslutter den nyslåtte formannen i Società Dante Alighieri di Røst.

Artikkeltags