En av Ernas nordlendinger?

Sigbjørn Aanes

Sigbjørn Aanes Foto:

Artikkelen er over 6 år gammel

To sikre kort, en Vestvågøy-ordfører og Ernas ukjente spindoktor og "Bad Boy"...

DEL

Hvis Erna Solberg skal pusle sammen et nytt regjeringsapparat til høsten, skal det også med noen nordfra.

I Ernas borgerlige regjering må det inn både erfarne politikere og nytt, «blått» blod. Ikke bare statsrådsposter skal besettes, men også en hel, liten hær av statsskretærer og politiske rådgivere.

På Høyres landsmøte har Nordlys snakket med en rekke sentrale og godt informerte Høyre-kilder om hvem fra Nord-Norge som kan være aktuelle i en Solberg-regjering. Noen av navnene som nevnes, blir pekt på av samtlige kilder som svært aktuelle til forskjellige poster i regjeringsapparatet.

Joker fra nord

Ikke mange fra nord kan få plassen som statsråd. De to navnene som hyppigst nevnes er Frank Bakke- Jensen fra Båtsfjord og Elisabeth Aspaker fra Harstad. Begge er sittende stortingsrepresentanter og er Høyres talspersoner på henholdsvis fiskeri og utdanning. En fiskeriminister Bakke-Jensen og en utdanningsminister Aspaker er absolutt ingen umulighet.

Men i kulissene sitter det også en joker. Det er knapt noen andre borgerlige politikere fra Nord-Norge som har større tillit og et sterkere omdømme hos Høyres ledelse enn Svein Ludvigsen fra Sommarøy.

Den tidligere fiskeriministeren og nåværende fylkesmann i Troms kan – dersom Erna trenger ham – bli en av regjeringens sentrale politikere, f. eks. som næringsminister. Men Ludvigsen kan også benyttes på andre statsrådsposter.

En tidligere sentral, nordnorsk Høyre-politiker, Ivar Kristiansen fra Bodø, er denne gangen mest sannsynlig uaktuell. Kristiansen avslutter sin stortingskarriere i år og skal inn i helt ny jobb som NHO-sjef i Nordland i september.

Spinndoktoren

Det har de siste årene blitt mange Høyre-ordførere i Nord-Norge. Fire i Finnmark, seks i Troms og hele 19 i Nordland er status etter kommunevalget i 2011 - til sammen hele 29 ordførere.

Normalt ville flere av disse kunne gjøre tjeneste som statsskretærer i en borgerlig regjering. Både en Jens Johan Hjort i Tromsø, en Jardar Jensen i Evenes, (han er også leder av Nordland Høyre), Jonny Finstad i Vestvågøy og Laila Davidsen i Alta kunne være aktuelle navn.

Men det skal spesielt sterke grunner til å nappe sittende ordførere ut av vervet de sitter i.

En mann som imidlertid nesten garantert vil bli statssekretær dersom Erna blir statsminister, er Sigbjørn Aanes, opprinnelig fra Melbu.

Aanes er i dag Ernas personlige «spin-doctor» og «bad boy», mannen som har ansvaret for Solbergs pressekontakter og medieopptredener. Han vil ganske sikkert rykke inn som statssekretær ved Statsministerens kontor og bekle samme rolle der som Hans Kristian Amundsen i dag har for Jens Stoltenberg.

Artikkeltags