John-Arne Storhaug

Dermed ble nok en milepæl i kulturhussaken i Vågan passert, da 28 mot 7 sa ja til å godkjenne reguleringsplanen for Kulturhuskvartalet i Svolvær.

- Vi har kommet et steg videre. Men vi mangler den endelige økonomiske avklaringen før vi kan levere byggemelding, sa en lettet ordfører til Lofotposten.

Gjennom Lofotposten har det fremkommet forslag om at skyggeleggingen av torget ikke ville bli markant, hvis tegningene ble endret. Dette lar seg altså ikke gjøre.

Trolig mener samtlige 35 folkevalgte at en byggehøyde på 36 meter for Thon-hotellet, som er planlagt bygd i flukt med kulturhuset, er for høyt. Men i debatten lå det en resignasjon om at Thon kan finne på å si nei hvis han ikke får bygge 10 etasjer.

Men både Harald Hanssen (Sp) og Per-Mikal Hildmo (SV) tror ikke Olav Thon har en smertegrense på 10 etasjer.

Tidligere ordfører og byggeleder for splitter nye Svolvær Torg, Steinar Molvik (Ap), var usikker på om høyden var riktig, men ønsker kulturhus velkommen:

- Jeg reagerer på en 10 etasjes bygningskropp, og mener det er brudd på bygningsbestemmelsene. Likevel innser jeg at alle kort er delt ut; vi kan ikke ta dem inn i kortstokken igjen, sa han.

Eline Øwre fra RV hadde merket seg at ingen våget å være imot kulturhus, mens Lena Hamnes (Uavh.) hevdet at et kulturhus vil bidra til at kommunen løser andre lovpålagte oppgaver.

- Ved å bygge kulturhuset i sammenheng med Thon-hotellet, kan vi sikre driftsgrunnlaget for kulturhuset, sa hun.

Kulturhuset er opprinnelig godkjent bygd med et statstilskudd på 5 millioner kroner. Trolig blir denne andelen høyere, men det er ikke avgjort.

LES MER OM DENNE SAKEN I PAPIRUTGAVEN!